Pusić: Sa Dačićem o "ko je na redu"

Hrvatska ministarska za spoljne i evropske poslove Vesna Pusić negirala da će Zagreb na bilo koji način zaustaviti Srbiju na njenom evropskom putu.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.03.2015.

00:28

Default images
foto: Beta/Hina

Ona je ocenila da su odnosi Srbije i Hrvatske veoma dobri i korektni

"Ne smatram da bi se hrvatski značaj u EU smanjio ulaskom Srbije, već je to i naš bezbednosni interes. Potrebno je napredovanje svih zemalja sa kojima se graničimo, prema standardima EU. Na taj način dobijamo sigurne i stabilne zemlje na svojim granicama i zato ćemo pomoći Srbiji na njenom evropskom putu", rekla je Pusić. Na pitanje hoće li Hrvatska kočiti put Srbije u EU, Pusić je odgovorila da takva opasnost uopšte ne postoji.

Ona je dodala da u tom smislu Hrvatska "nema neki arogantni stav s visine, jer zna kako je i njoj bilo teško, ali se isplatilo".

U intervjuu za Novosti hrvatska ministarka diplomatije rekla je da su "odnosi dva suseda veoma dobri, korektni".

"Danas postoji puna svest da treba da pokažemo sposobnost u svom susedstvu da možemo civilizovano da funkcionišemo, jedino tako i drugi, od Evrope nadalje, mogu ozbiljno da nas uzimaju", rekla je Pusić.

Ona je dodala da ne veruje u politiku ljubavi i mržnje i da je u politici, u odnosima među državama, od mržnje jedino opasnija ljubav.

"To se veoma brzo pretvara u neke čudne i opake pretenzije.... Bez velike ljubavi ili mržnje, već efikasno", primetila je Pusić.

Uoči posete srpskog kolege Ivice Dačića koji u sredu dolazi u posetu Zagrebu, Pusić je najavila da će dva suseda konačno resiti pitanje nestalih.

"Ima zapravo relativno malo, oko 200 nestalih sa srpske strane. Svi nestali su ''naši'' nestali, s tim što su neki etnički Hrvati iz Hrvatske, a neki etnički Srbi iz Hrvatske. Oni su isto naša odgovornost i naš interes da se njihova sudbina rasvetli", naglasila je Pusić.

Hrvatska ministarka je najavila da će sa Dačićem "rasčistiti situaciju na koga je red" i razgovarati o "mogućim predsedničkim posetama" i navela da joj je "drago da čuje da u regionu postoji dobra volja da se takvi susreti dogode".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: