Bela kuća: Ogorčeni buldožerima ID

Bela kuća je izrazila ogorčenje zbog uništavanja drevnog asirskog grada Nimruda koji su pripadnici ID-a razorili buldožerima na severu Iraka.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

23:01

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

"Duboko smo ražalošćeni neshvatljivim uništavanjem istorijskih, kulturnih i verskih objekata u Iraku, uključujući najnovije napade u Nimrudu", saopštio je na Tviteru Nacionalni savet za bezbednost SAD, preneo je AFP.

Ujedinjene nacije su prethodno uništavanje Nimruda opisale kao ratni zločin, podsetio je AFP.

Ekstremistička grupa Islamska država budložerima je počela da uništava drevni asirski grad Nimrud u Iraku, saopštila je ranije iračka vlada, što je najnoviji napad džihadista na kulturno nasleđe ove bliskoistočne države.

Islamska država je "napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima", saopštilo je iračko ministarstvo za turizam i antikvitete na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Nimrud, koji je osnovan u 13. veku pre nove ere, leži na reci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta IS u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: