FR "potopila" nosač aviona SAD

Francusko ministarstvo odbrane je objavilo pa potom povuklo vest da je francuska nuklearna podmornica potopila američki nosač aviona.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

19:02

Default images
foto: Beta/AP

Vest da je podmornica stara 34 godine potopila nosač “USS Teodor Ruzvelt“ i veći deo njegove pratnje tokom vojnih vežbi kod obala Floride ubrzo se našla na brojnim internet-portalima širom sveta.

Vest koju su francusko ministarstvo i mornarica objavili pod naslovom "SNA Safir na vežbama sa američkom mornaricom kod obala Floride", u kojoj se pozdravlja uspeh francuske podmornice, pre nego što je uklonjena, preuzelo je nekoliko portala te se pojavila u više blogova.

Cij vojnih vežbi u vodama kod obala Floride, koje su počele sredinom februara, bio je da se testira nedavno modernizovan američki nosač aviona, čije je usavršavanje trajalo četiri godine i koštalo 2,6 milijardi dolara, pre nego što bude raspoređen u napadačkoj grupi, navodi RT.

Vežbe su uključivale scenarije napada podmornica i borbe sa neprijateljskim brodovima.

Tokom prve faze 10-dnevnih pomorskih vežbi, francuska podmornica "Safir" bila je deo takozvanih prijateljskih snaga, ali je u drugoj fazi bila u ulozi neprijatelja i imala je zadatak da locira američki nosač i pripremi napad na napadačku grupu predvodeći brodove.

U poslednjoj fazi vežbi, francuska podmornica se neprimećeno približila napadačkoj grupi američkog nosača prošavši kroz odbrambeni "zid" formiran od američkih fregata koje su štitile nosač.

"Poslednjeg dana ujutro, izdat je nalog za otvaranje vatre, što je omogućilo 'Safiru' da fiktivno potopi 'Teodora Ruzvelta', kao i veći deo njegove pratnje", navedeno je u prvobitnoj vesti koju je preuzeo blog "Frenč čelindžiz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: