Nemcov strahovao od prisluškivanja

Dan pre ubistva, Boris Nemcov je sa svojom saradnicom Olgom Šorinom razgovarao o istraživanju koje je sprovodio o podršci Moskve proruskim snagama u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

14:03

Default images
Foto: Beta/AP

Tom prilikom je, strahujući da mu kancelariju prisluškuje ruska bezbednosna služba, Nemcov u jednom trenutku pribegao pisanju cedulja, prenosi Rojters.

"Neki pripadnici padobranskih snaga iz Ivanova su stupili u kontakt sa mnom. Sedamnaest ih je ubijeno, a njima nisu isplatili novac, ali se zasad boje da pričaju", piše na listu papira koji je Šorina pokazala Rojtersu, objašnjavajući kako Nemcov nije želeo da to što je napisao glasno kaže, strahujući od prisluškivanja.

Ivanovo je grad oko 300 km severoistočno od Moskve u kojem se nalazi baza Devedeset osme ruske padobranske divizije.

Od prošlog leta u Rusiji cirkulišu izveštaji da su mnogi ruski vojnici stradali u borbama u Istočnoj Ukrajini, iako Moskva uporno demantuje da tamo šalje ne samo ljude nego i opremu. Ruski zvaničnici tvrde da u Istočnoj Ukrajini eventualno mogu da se nađu samo dobrovoljci iz Rusije.

Zato je poslednji izveštaj koji je Nemcov pripremao bio tako osetljiv - možda dovoljno osetljiv da predstavlja makar deo motiva za njegovo ubistvo, ističu njegovi prijatelji, izražavajući ipak sumnju da bi to mogao da bude glavni razlog likvidacije ovog opozicionara.

Šorina tvrdi da je Nemcov planirao da pomenuti izveštaj objavi u milion kopija, kako bi dospeo do što je moguće više ljudi.

U svojoj višegodišnjoj kampanji Nemcov je već objavio osam izveštaja, uključujući i onaj o navodnoj korupciji u vezi sa organizacijom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i jedan o imovini predsednika Putina i pripadnika njegovog kruga.

Šorina ističe kako ne zna kako je Nemcov održavao kontakt sa pripadnicima divizije iz Ivanova, niti ju je upoznao sa bilo kim od njih, ali da planira da sa drugim Nemcovljevim saradnikom, Iljom Jašinom, pokuša da taj izveštaj objavi u roku od mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: