Pritisak na Obamu: Šalji oružje UKR

Vodeći poslanici u SAD pojačali su pritisak na predsednika Baraka Obamu da snabde Ukrajinu smrtonosnim odbrambenim oružjem u borbi protiv proruskih snaga.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.03.2015.

09:47

Default images
Foto: Beta/AP

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Boner i grupa vodećih demokrata i republikanaca uputili su pismo Obami u kojem navode da akcije Rusije predstavljaju više od napada na suverenitet Ukrajine.

To je "groteskno kršenje međunarodnog prava, pretnju po Zapad i napad na međunarodni poredak koji je uz veliku cenu uspostavljen posle Drugog svetskog rata", navodi se u pismu, prenosi AP.

Dvostranačka grupa 11 poslanika ističe da je Sporazum iz Minska, koji je rezultirao prošlomesečnim primirjem, samo učvrstio dobitke Rusa i proruskih aktivista.

"Pozivam vas da brzo odobrite dodatne napore kako bi se podržali napori Ukrajine da odbrani svoju suverenu teritoriju, uključujući transfer smrtonosnih defanzivnih oružanih sistema ukrajinskoj vojsci", stoji u pismu Obami.

Ruski predsednik Vladimir Putin poriče da naoružava proruske snage na istoku Ukrajine, podseća američka agencija.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland rekla je Kongresu u sredu da SAD motre da li se primenjuje Sporazum iz Minska i podsetila poslanike da su se Obama i evropski lideri dogovorili da prodube sankcije Rusiji ukoliko sporazum o primirju i dalje bude kršen.

Nuland je precizirala da je Obama dobio preporuke i savet od vladinih agencija, ali da još nije doneo odluku u vezi sa slanjem oružja Kijevu.

Ona nije želela da kaže da li je Stejt department savetovao Belu kuću da pošalje oružje Ukrajini.

Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD u pravcu pružanja vojne podrške ukrajinskoj vladi, strahujući da bi to moglo da izazove širi rat.

Američki poslanici su izrazili ozlojeđenost evropskim protivljenjem i pozvali Obamu da "povede Evropu u suprotstavljanju tom napadu na međunarodni poredak, kako američka spoljna politika ne bi bila talac najnižeg zajedničkog imenioca evropskog konsenzusa", zaključuje američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: