Blokirani računi srpskih opština

Računi četiri opštine na severu Kosova u blokadi su već nedelju dana, izjavila je predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.03.2015.

13:27

Default images

Budžeti su zamrznuti ili blokirani bez ikakvog objašnjenja iz Prištine ili pismenog obaveštenja pre blokade. Nigde u svetu ne postoji da neko vama blokira račun, a da vas prethodno o tome ne obavesti”, rekla je Božovićeva Tanjugu.

Ona je rekla da ni transferi novca ne mogu da se obavljaju već nedelju dana.

U Mitrovici, a imam nezvaničnu informaciju i u ostalim opštinama, već sedam dana ne mogu da izvrše transfer, iako niko nije dao objašnjenje. Može Priština da kaže da trenutno sistem ne radi, ali da sistem ne radi samo na severu to je nedopustivo i ja mislim da blokada ide iz Ministarstva za lokalnu samoupravu, a prethodno iz Ministarstva finansija, objasnila je Božovićeva.

Predsednica SO Severna Mitrovica je kazala da mediji najavljuju mogućnost uvođenja privremenih mera u opštinama na severu Kosova, ali smatra da u ovom trenutku privremene mere i ponovni izbori nikome ne odgovaraju već da svi akteri treba da pokušaju da reše nastali problem.

Božovićeva je rekla i da nisu dobili nikakve informacije ni instrukcije iz kosovskog Ministarstva lokalne samouprave, kao ni bilo kakvo pisano obaveštenje ili neki vid rešenja.

Ona je naglasila da je opština poštovala svaki zakonski rok, a Skupština opštine donela dve odluke o usvajanju budžeta.

Ja ne vidim razlog za uvođenje privremenih mera, ali problem je u pitanju finansiranja prosvete i zdravstva, rekla je Božovićeva, dodajući da Priština traži da plate za prosvetu i zdravstvo isključivo idu preko budžeta iz Prištine.

Mi smo se držali dogovora i sporazuma, jer Briselskim sporazumom finansiranje toga, kako nam je rečeno, ide preko Zajednice srpskih opština (ZSO), navela je Božovićeva

S obzirom na to da ZSO još nije formirana i nema sigurnih naznaka kada će se to dogoditi, Božovićeva je izrazila nadu da će nadležni koji su dogovarali taj problem i razrešiti.

Božovićeva je rekla da je učešće ministra za lokalnu samoupravu Ljubomira Marića u radu kosovske vlade zamrznuto, ali očekuje da on vrlo brzo razgovara sa nadležnima iz Beograda i da naprave dalje korake.

Vlada Kosova prethodnih dana najavila je mogućnost blokade budžeta opština na severu Kosova zbog toga što, kako je navedeno, oni nisu legalni.

To je krajem februara u Briselu najavila i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Za Prištinu je sporno to što opštine na severu Kosova nisu u svoje budžete uvrstile i školstvo i zdravstvo.

Sever odbija izdvajanja za zdravstvo i prosvetu, jer je plan Beograda i Srba sa severa da se finansiranje ove dve oblasti uredi preko buduće Zajednice srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: