Moguća gradnja vehabijskog centra?

Izgradnja vehabijskog centra u Bosanskoj Bojni biće nastavljena ako u Islamskoj zajednici BiH prevlada struja koja podržava taj projekat, navodi “Glas Srpske“.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.03.2015.

19:33

Default images
Bilal Bosniæ

Projekat je zamrznut posle hapšenja idejnog tvorca Huseina Bilala Bosnića, kome se sudi za podsticanje na terorističke aktivnosti.

“Glas Srpske“ od sagovornika bliskog Islamskoj zajednici saznaje da su stavovi o tome podeljeni.

On dodaje i da serija napada vehabija na velikokladuškog imama Selvedina Beganovića nije usledila samo usled kritika upućenih Bosniću zbog vrbovanja za strana ratišta nego i zbog njegovog protivljenja izgradnji tog centra.

"Beganović je otvoreno govorio da je izgradnja centra nezakonita i da će upotrebiti sva zakonska sredstva da to spreči. Zato je stekao veće neprijatelje u Islamskoj zajednici nego među Bosnićevim sledbenicima jer su brojni imami pristalice izgradnje tog centra", kazao je sagovornik.

Beganović je, naime, isticao da je njegovo upozorenje na nezakonitu izgradnju mesdžida (verski objekat bez minareta) u Bosanskoj Bojni i dovelo do istrage i hapšenja Bosnića.

"Pismom, koje nije medijski propraćeno, obavestio sam javnost da najekstremnija grupa vehabija, tekfirovci, u Bosanskoj Bojni kupuju zemlju na kojoj su otvorili mesdžid. Opština je zatim zabranila dalju gradnju i tu je glavni problem", objasnio je on.

Vehabije su u Bosanskoj Bojni prošlog leta su kupile desetak imanja i početa je gradnja vehabijskog naselja poput onog u Gornjoj Maoči, ali je sve ubrzo prekinuto, pa je izgrađen samo mesdžid.

U Federalnoj upravi policije kažu da je policija zaustavila izgradnju verskog objekta jer za to ne postoji dozvola.

U Islamskoj zajednici u Cazinu potvrđeno je da niko od njih nije tražio dozvolu za izgradnju verskog objekta u Bosanskoj Bojni, koja se nalazi na granici sa Hrvatskom.

Kažu i da je moguće da će izgradnja centra biti nastavljena ali, kako tvrde, ne znaju da li za to postoje i na koji su način nabavljene potrebne dozvole.

U međuvremenu, Bosnić je uhapšen i sudi mu se za javno podsticanje na terorizam i vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: