Region: Vetar čupa drveće i krovove

U hrvatskom priobalju i dalje duva orkanska bura, brojni putevi zatvoreni su za saobraćaj, u prekidu su i trajektne linije, prenose hrvatski mediji.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.03.2015.

11:16

Default images
Foto: Tanjug

Svi letovi koji su bili zakazani rano jutros na dubrovačkom aerodromu su otkazani.

Bura s orkanskim udarima i danas pravi velike probleme u Splitu, na širem gradskom području i na Makarskom primorju, a na Biokovu je temperatura pala na minus osam stepeni, a u nanosima i više od dva metra snega.

U Splitu je bura oštetila halu u kojoj se održava sajam GAST, pa je policija zbog opasnosti od urušenja konstrukcije jutros za sav saobaćaj zatvorila deo okolnih saobraćajnica.

Materijalna šteta na hali je velika i neizvesno je da li će sajam biti nastavljen.

Splićani i danas zovu nadležne službe jer bura baca plovila, čupa krovove, lomi stabla, električne stubove, reklame, razni predmeti padaju s prozora i balkona...

Tri teretna broda koji su se juče nasukala na Marjanu i kod Slatina na Čiovu ni danas ne mogu biti odvučeni, jer vetar ne jenjava.

Na Makarskom primorju danas je situacija nešto bolja, noćas je prestala kiša, ali se bura još ne stišava.

Prema informacijama nadležnih, zimski uslovi su i na većini puteva u Lici, gde je na snazi zabrana saobraćaja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

S obzirom na to da se situacija u ugroženim delovima zemlje polako smiruje, ukinuti su zimski uslovi na većini puteva u Gorskom kotaru, u Slavoniji su putevi mestimično mokri i klizavi zbog kiše, a mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na deonocama kroz planinske predele.

Za vozače i dalje važi upozorenje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima, održavaju bezbednosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Što se tiče susedne Bosne i Hercegovine, padavine, sneg i obilne kiše, koje su juče zahvatile celu zemlju donele su nove nevolje građanima - u saobraćaju vlada haos, obrušavaju se stabala na puteve, aktiviraju se klizišta i odroni, a zbog kvara na dalekovodima bez električne energije je područje Bileće i Gacka, dok je u Nevesinju bez struje oko 25 sela.

Na desetine novih i starih klizišta pojavljuje se pri svakim novim padavinama, u Gračanici, Gradačcu, Srebreniku i drugim opštinama, a postoji i opasnost od pokretanja snežnih lavina u višim predelima.

U opštini Sokolac sneg je izazvao brojne probleme, struje nema u 80 sela, i moguće je da će tokom dana biti uvedena i vanredna situacija.

Inače, u odnosu na juče padavine u Herecgovini su danas snabijeg intenziteta, a dobra vest je i da na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Padavine i u Crnoj Gori i dalje prave probleme, na Žabljaku ima oko metra i po snega, sva durmitorska sela su zavejana, a na većini puteva saobraćaj je u prekidu zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odrona ili snežne lavine, kakav je slučaj na putnom pravcu Rožaje-Kula-Peć.

Sinoć je svih četrdesetak putnika koji su zbog snega i velike mećave bili zavejani na putu Nikšić-Šavnik, evakuisano, a Služba zaštite i spasavanja odaziva se na sve pozive i uglavnom se radi o prevozu bolesnika.

I u delovima Crne Gore su se javili problemi sa snabdevanjem električnom energijom - od juče posle podne bez struje je pet sela na Jezerskoj visoravni, nadležne ekipe su na terenu.

U Sloveniji problem je pravio jak vetar (u postepenom slabljenju), koji je u pojedinim delovima zemlje (Gorenjska, Dolenjska) čupao drvaće i skidao krovove sa kuća, dok u Makedoniji nema većih problema, osim što kiša izziva probleme u saobraćaju, a snežnog pokrivača ima samo u višim predelima zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: