Nikolić protektor EANU

Evropska akademija nauka i umetnosti će u Salcburgu, povodom 25. godina postojanja, primiti predsednika Srbije Tomislava Nikolića u krug protektora.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

11:38

Default images
Foto: Tanjug

EANU je osnovana 1990. godine, finansira se iz javnih sredstava i donacija i ima oko 1.500 članova.

Plenum Akademije, kojem će prisustvovati visoki predstavnici iz politike, nauke, crkve, ekonomije i društva, biće svojevrsan mali Samit, pošto će na svečanosti, kako je najavljeno u Beču, učestvovati i predsednik Austrije Hajnc Fišer i Makedonije Đorđe Ivanov.

Evropsku akademiju nauka i umetnosti osnovali su 1990. godine bečki nadbiskup kardinal Franc Kenig, politikolog Nikolaus Lobkovic i hirurg Feliks Unger, s ciljem interdisciplinarne razmena i podsticanje evropske saradnje.

Na svečanom plenumu, koji se svake godine održava u Salcburgu, primaju se novi članovi i proglašavaju protektori.

Pre Nikolića za protektore su proglašeni i Fišer i Ivanov, bivši predsednic Grčke i Hrvatske, Karolos Papuljas i Ivo Josipović i drugi.

Akademija, sa sedištem u Salcburgu, organizovana je u više oblasti, između ostalih društvene nauke, medicina, prirodne nauke, umetnost i svetska religija.

Svake godine Akademija dodeljuje i nagradu za toleranciju, koja će, u junu u Beču, biti uručena Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Očekuje se da će Nikolić iskoristiti priliku i za bilateralne razgovore sa svojim austrijskim i makedonskim kolegom.

EANU delegacije u više svetskih zemalja, čak tri u SAD, kao i u UNESCO. Srpska delegacija registrovana je u Nišu, a uz adresu i kontakt se kao podatak navodi Univerzitet Megatrend.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: