Čučković:Obrenovcu ne preti poplava

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković ponovio je danas da toj opštini ne preti opasnost od poplave.

Izvor: Beta

Petak, 06.03.2015.

10:41

Default images
Foto: Tanjug

Čučković je jutros na sednici Štaba za vanredne situacije kazao da su tokom noći u Štabu dežurali predstavnici vodoprivrednog Instituta "Jaroslav Černi", predstavnici Srbijavoda i Beogradvoda, navodi se u saopštenju opštine Obrenovac.

"Bitno je da je sve što se dešava u okolini normalno, Kolubara u Valjevu miruje, Ljig miruje, Tamnava opada. Opala je za 40 centimetara od sinoć u Koceljevi i bitno je da su sve pritoke koje mogu da podignu nivo Kolubare u stanju mirovanja. Peštan je tradicionalno problem Obrenovca, ali smo iz preventivnih razloga poslali spasilački tim u Poljane", kazao je Čučković.

On je istakao kako je Štab zaključio, na osnovu izveštaja svih stručnih službi i Sektora za vanredne situacije, ne samo u Obrenovcu nego i u okolnim opštinama, da ne postoji opasnost od poplava.

"Jedina stvar koja sada prati je prognoza padavina. Ukoliko danas tokom dana padavine budu prestale, Obrenovac će izaći netaknut iz ove krizne situacije. Ukoliko se padavine nastave, oglasićemo se posle sednice koja je zakazana za danas u 14 časova", rekao je Čučković.

Čučković je naveo i da sve fekalne crpne stanice rade u punom kapacitetu.

"Što se tiče podzemnih voda, kao što je slučaj u naseljima Viraga, Senjak i Sveti Sava, kao i u ulicama u Rvatima koje su u nižem nivou, za njih su spremne mobilne pumpe i vozila za iscrpljivanje kanalizacije", dodao je on.

Načelnik Vatrogasne brigade Beograd Mile Jovičić danas će ponovo nadletati helikopterom Obrenovac i okolinu.

Jovičić je kazao da se sinoć oko 23 časa izlila reke Peštan u nebranjenom delu, na lokaciji mosta koji povezuje selo Poljane i selo Konatice.

"Za sada nema ugroženih kuća, odmah smo angažovali timove sa opremom i čamcima koji bi vršili evakuaciju u slučaju potrebe. Predstavnici mesne zajednice su na licu mesta, prati se stanje na terenu i nadamo se da neće biti većih problema", kazao je on.

Kako je dodao, noćas od 21 čas do jutros u 7 časova, nivo Kolubare na Kolubarskom mostu na ulazu u Obrenovac porastao za 30 centimetara, dok je po izjavama predstavnika Beogradvoda vodostaj Trstenice i Tamnave u stagnaciji.

Nema opasnosti od izlivanja reka u Pomoravlju

Na teritoriji Pomoravskog okruga nema opasnosti od izlivanja reka i nema ugroženih naselja, izjavio je danas za agenciju Beta načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić.

Članovi Sektora za vanredne situacije i opštinskih štabova su na terenu i tokom noći su pratili i proveravali da li postoji opasnost od izlivanja.

Pre svega se prate bujične reke koje su u ovakvim periodima kritične.

"Bujične reke, koje za kratko vreme mogu da naprave probleme ljudima, nisu izašle iz svojih korita. Nivo vode se povisio ali ne u toj meri da bi ugrozili domaćinstva. Velika Morava je daleko ispod nivoa redovne odbrane od poplave", rekao je Kušić.

Lokalne samouprave su se organizovale preko svojih Štabova za vanredne situacije i angažovali poverenike Civilne zaštite i svoja komunalna preduzeća određena za održavanje vodotokova.

U pojedinim delovima Jagodine, gde se tokom ranijih poplava izlivala kišna kanalizacija i plavila podrume i garaže, ljudi su se sami organizovali i štitili imovinu.

Kritična mesta biće praćena i danas.

"Prema prognozama, već tokom sutrašnjeg dana prestaće padavine tako da se ne očekuje pogoršanje sitaucije", naglasio je Kušić.

Republički hidrometeorloški zavod Srbije upozorio je da će se tokom 5. i 6. marta vodostaji na rekama u Pomoravlju - Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi približiti granicama redovne odbrane od poplava.

Prošle godine reka Crnica u Paraćinu i Resava u Svilajncu su poplavile ove gradove, dok je probleme zadao i Lugomir i poplavio neka domaćinstva u okolini Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: