NATO i Rusija ponovo zaoštrili

Visoki zvaničnici NATO i Rusije razmenili su optužbe koje su podsetile na hladnoratovsku retoriku.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

23:23

Default images

Najviši američki civilni zvaničnik Alijanse, zamenik generalnog sekretara Aleksandar Veršbou rekao je da "ljuta, revizionistička Rusija" nastoji da povrati uticaj u Evropi, između ostalog ponovo silom crtajući granice kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Veršbou je na konferenciji za novinare u Letoniji rekao da ruski predsednik Vladimir Putin želi da "pretvori Ukrajinu u propalu državu, i suzbije i diskredituje alternativne glasove u Rusiji, kako bi sprečio ruski 'Majdan'".

Pod Putinom je Rusija razvila "novi oblik hibridnog ratovanja, kombinujući vojno zastrašivanje, prikrivene intervencije, tajno dostavljanje oružja i oružanih sistema, ekonomsko ucenjivanje, diplomatsku dvoličnosti i medijske manipulacije s otvorenim dezinformisanjem", rekao je Veršbou.

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je rekao da Zapad pokušava da nametne svoju volju drugima i da predstavlja Rusiju kao neprijatelja.

On je kritikovao odluku NATO o uspostavljanju komandnih i kontrolnih centara u baltičkim zemljama i u još tri članice u Istočnoj Evropi, ocenjujući da je to jasan znak da Alijansa gleda na Rusiju kao što je gledala na Sovjetski Savez.

Antonov je rekao da je na nedavnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu bio zapanjen "ludačkim, paranoidnim" govorom o ruskom vojnom jurišu.

"Zapadne zemlje prave nove linije podele. Rusije je odabrana da bude meta", rekao je on.

Antonov je dodao da su "članice NATO iskoristile situaciju na jugoistoku Ukrajine kao izgovor za odustajanje od diplomatskog jezika" i za približavanje ruskoj granici, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

"Alijansa je našla šansu da otkrije novi život, kao feniks. Svi su razmišljali ko će biti pretnja pošto je nestao Sovjetski Savez. Sada imaju lepu priliku da prikažu Rusiju kao neprijatelja", rekao je Antonov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: