"SAD ugrožavaju bezbednost RUS"

Planovi SAD za isporuku oružja Ukrajini predstavljaju pretnju za rusku bezbednost, saopštio je u portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

17:15

Default images

"Izveštaji o američkim planovima za isporuku oružja Ukrajini izazvali su najozbiljniju zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Lukaševič novinarima, dodajući da je najava o ispruci oružja došla usred „uspešne primene sporazuma o prekidu vatre u Donbasu, kao rezultat dogovora “Normandijske četvorke“ 12. februara u Minsku, prenela je agencija Tas.

On je istakao da najavljene isporuke oružja ne prete samo podrivanjem mira i jačanjem sukoba na istoku Ukrajine, već predstavljaju i opasnost za bezbednost Rusije, podsećajući da je ruska teritorija više puta granatirana vatrom iz Ukrajine.

Prema rečima ruskog diplomate, američki Kongres razmatra i pružanje pomoći u iznosu milijardu dolara za obuku i opremanje ukrajinskih snaga.

“Zbog toga je američka vojska već u Ukrajini. Evidentno je da oni ne žele da donesu mir ovoj zemlji“, rekao je Lukaševič tvdeći da je više od 300 američkih vojnika prekomandovano iz baze u Italiji u region Lavova.

On je naglasio da je nemoguće da požar građanskog rata u Ukrajini bude ugašen isporučivanjem oružja, već je to moguće postići samo kroz politički dijalog sukobljenih strana.

Lukaševič je upozorio da bi eventualna isporuka američkog oružja Ukrajini drastično pogoršala bilateralne odnose Moskve i Vašingtona.

On je prokomentarisao i ulazak brodova NATO-a u Crno more, navodeći da je reč o provokaciji koja neće pomoći rešavanju konflikta u Ukrajini.

“Što se tiče ulaska brodova, to bih nazvao veoma zabrinjavajućim signalom i provokacijom koja apsolutno ne pomaže stabilnosti i uverenju da će se mirovni proces u Ukrajini ubrzati“, rekao je Lukaševič.

On je kazao da je vojno prisustvo u blizini regionalnog konflikta uvek opasno i da može izazvati različite neprijatne posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: