Avganistanci brane prava žena

Grupa Avganistanaca marširala je kroz Kabul obučena od glave do pete u burke, koje širom sveta predstavljaju simbol potčinjavanja žena.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

16:13

Default images

Oni su šetnju organizovali kako bi skrenuli pažnju na ženska prava, prenela je agencija Rojters.

Muškarci su marširali obučeni u svetlo plave burke koje su u potpunosti prekrivale njihova tela, od glave do patika i čizama.

Demonstranti, koji su povezani sa grupom "Avganistanski mirovni volonteri", saopštili su da su protestnu šetnju organizovali uoči Medjunarodnog dana žena, 8. marta.

"Naše vlasti će Dan žena slaviti u velikim hotelima, ali mi smo želeli da ga obeležimo na ulicama'', kaže aktivista Basir (29), dodajući da je jedan od najboljih načina da se razume kako se žene osećaju - obući burku i šetati u njoj ulicama.

Burka prekriva celo telo, sa otvorom kroz koji žene mogu da vide.

Iako su simbol načina na koji su žene tretirane u vreme talibanskog režima, u mnogim delovima Avganistana i dalje se koriste, podseća britanska agencija.

Tokom svoje vladavine 1990-ih, talibani su prisiljavali žene da nose burke u javnosti. U Avganistanu i među njegovim saveznicima raste zabrinutost da su prava žena, stečena posle pada talibanskog režima 2001., ugrožena.

U maršu je učestvovalo oko 20 muškaraca, koji su nosili transparente na kojima je pisalo: "Jednakost"' i "Nemojte govoriti ženi šta treba da nosi"', a reakcije su bile različite.

U izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2013. godine navodi se da se mnogi slučajevi nasilja nad ženama ne prijavljuju, naročito u ruralnim oblastima, zaključuje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: