Indonezija:Nema razmene zatvorenika

Indonezija je odbila ponudu Kanbere da izvrši razmenu zatvorenika koji se nalaze u zatvoru u Indoneziji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

15:40

Default images

To je bio još jedan pokušaj Australije da spase dva svoja državljana koja su osuđena na smrt zbog trgovine drogom.

Vlasti Indonezije su dužne da osuđenicima daju obaveštenje o streljanju 72 sata pre samog čina, a ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop predložila je u poslednjem času razmenu zatvorenika.

Ona je rekla da je razgovarala ja svojim indonežanskom koleginicom Retno Marsudi i da je taj telefonski razgovor bio veoma napet.

"Mnogo puta smo razgovarale o ovome i želela sam da nađemo durgačije načine da spasemo živote ova dva mlada čoveka koji su na impresivan način prošli rehabilitaciju", rekla je ministarka Bišop za ABC radio.

Ona je dodala da je primetila da su u Indoneziji austrailijski zatvorenici i u Australiji indonežanski, pa je iznela mogućnost razmene zatvorenika.

Međutim, indonežanski državni tužilac Muhamad Praseti insistirao je da će pogubljenje biti sprovedeno i istakao da ponuda Australije "nije relevantna".

"Vi želite da vam predamo ljude koji su trovali našu naciju? To se nikada neće dogoditi", rekao je on.

Predsednik Indonezije Džoko Vudodo potvrdio je da je ponuda za razmenu zatvorenika odbijena, insistirajući na "suverenosti zakona" u Indoneziji, preneo je AFP.

Endrju Čen i Mjuran Sukumara osuđeni su na smrt 2006. zbog pokušaja krijumčarenja heroina iz Indonezije i oni su juče prebačeni na ostrvo Java gde bi trebalo da budu streljani.

Pored dvojice Australijanaca, nekoliko osuđenika zbog droge uključujući strance iz Francuske, Brazila, Filipina, Gane i Nigerije, kojima je odbijena molba za pomilovanje, čeka na skoro pogubljenje.

Indonezija je u januaru pogubila šestoro ljudi, uključujući i petoro stranaca, što je izazvalo diplomatsku buru pošto su Brazil i Holandija, čiji su državljani bili pogubljeni, povukli svoje ambasadore iz Indonezije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: