Raste popularnost HDZ i Kitarović

Opoziciona HDZ povećala je prednost u odnosu na vladajuću SDP, a predsednici Kolindi Grabar Kitarović pripada vrh liste najpozitivnijih hrvatskih političara.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

23:36

Default images
foto: Beta/Hina

Redovno mesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, sprovedeno na uzorku od 1.300 ispitanika, ukazuje da HDZ podržava 31,1 odsto birača, odnosno 1,6 procenata više nego pre mesec dana, dok SDP trenutno ima podršku 24,7 odsto birača (naspram 24,8 procenata u prethodnoj anketi).

Novost je i da je Živi zid prvi put u ovom istraživanju prestigao i zamenio mesto sa ORaH-om, pa je sada treća stranka u Hrvatskoj, prenosi portal Index.hr.

Kada se gledaju odnosi snaga između leve i desne koalicije, HDZ-ova široka desna koalicija ima 33,7 odsto podrške, što je jedan procenat više nego u prethodnom mesecu, dok Kukuriku koaliciju podržava 27,8 posto birača, odnosno 0,6 odsto više u odnosu na prethodni rezultat.

Nova predsednica je nakon inauguracije (koju 53,6 posto građana smatra najvažnijim događajem meseca februara) postala i najpopularnija hrvatska političarka s 28,2 odsto podrške, naspram prošlomesečnih 17,8 procenata.

Prethodni "stanar" Pantovčaka, Ivo Josipović, je na drugom mestu s glasovima 13,5 odsto ispitanika - znatno manje nego u februaru kada je taj procenat bio 21,2.

Slede predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsednica Oraha Mirela Holi, Tonino Picula, Ivan Sinčić...

Lideri dve najveće stranke, Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, praktično su podelili prvo mesto na listi najnegativnijih političara - Karamarka najnegativnijim smatra 34,6 odsto, a Milanovića 34,4 procenta građana.

Inače, čak, 11 odsto građana na pitanje ko je najnegativniji hrvatski političar odgovara "svi političari".

Zahvaljujući merama pomoći socijalno ugroženim građanima hrvatska vlada je zabeležila znatan rast podrške i sa 20,4 odsto dospela na sadašnjih 28,4 procenata, a za svoj rad je dobila ocenu 2,19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: