"Država pretnje ne shvata ozbiljno"

Pozicija novinara u Srbiji je veoma nestabilna, država pretnje ne shvata ozbiljno, a nedostaje i novinarska solidarnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

21:07

Default images

To je zaključeno u TV duelu u vestima B92, u kome su učestvovali predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić, a sve u vezi sa nedavnim napadima na novinare B92 koji realizuju emisiju “Reporter“ koja se bavila istraživanjem malverzacija u fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan.

“Sada umesto da razgovaramo o temi, počeli smo da pričamo o novinarima, ne vodeći računa o njihovim profesionalnim i ljudskim interesima. Na delu je spinovanje, sa važnog, sa trošenja naših para u crnim zonama sporta mi prebacujemo priču na novinare i od njih pravimo krivce“, navodi Obradović.

Iako se UNS nije oglasio saopštenjem, Jeremić navodi da je to udruženje reagovalo izjavama članova koje su pozvale druge medijske kuće.

“Naša reakcija, koja se svodi samo na verbalnu, ne može mnogo da uradi. Država pretnje ne shvata ozbiljno. Imamo krivični zakonik po kome su propisane kazne. Kada neko od onih koji prete novinarima bude osuđen i zatvoren, tada će država poslati snažnu poruku. Novinari mogu da zaštite sebe insistiranjem na pravilima, insistiranjem da država sprovodi zakone i da ne dozvolimo da nas napadaju zbog našeg rada, da radimo po kodeksu i etičkim pravilima“, naveo je Jeremić.

Na pitanje kako bi NUNS posavetovao novinara u ovakvoj situaciji, Obradović je rekao da je odgovor u novinarskoj solidarnosti.

“Mi ne smemo da dozvolimo da se unutar profesije vodi hajka protiv kolega, što je sada slučaj. Moramo da raščistimo odnose unutar profesije, ne mogu jedna televizija i nekoliko dnevnih listova da vode hajku protiv osobe koja je šest godina u kućnom pritvoru. To je nedopustivo i dok novinari ne probude svest da mogu sami sebe da zaštite, zaštita nije moguća“, dodaje Obradović.

Prema Jeremićevim rečima, sramota je da novinari žive pod zaštitom policije.

“To je sramota našeg društva, da novinari žive pod policijskim obezbeđenjem. Država je nemoćna da eliminiše uzroke dok postoje sumnje da su ugroženi, moraju da budu obezbeđeni i to ne sme da se dovede u sumnju“, ističe Jeremić.

Obradović smatra da u javnosti nema rasprave o tabu temama jer je takav način nametnula vlast.

“Vlast preferira novinare koji treba da se pretvore u držače mikrofona, a ne istraživačke novinare. Posao istraživačkih novinara je da građanima predoče činjenice kako se troši njihov novac. Postoje strukture koje bi to da sakriju i da legitimno pitanje o poslovanju sportskih klubova koriste za napade na novinare, a ne da govore o temi koja je ključ problema“, dodaje Obradović.

Jeremić navodi da je vraćanje na glavnu temu ono što bi trebalo da bude zadatak novinara.

“Moramo da insistiramo na tome da damo odgovore gledaocima i da to isteramo do kraja. Možda je do cele neprijatnosti dovela i nespretna reakcija novinara, ako postavljate pitanje “zašto se ponašate kao organizovana kriminalna grupa“, onda izlazite iz postavljanja pitanja. Nismo dobili odgovore, novinari imaju pravo da pitanju zašto to radite, a druga strana nema pravo da preti“, istakao je Jeremić.

Lider NUNS-a je istakao da se mediji sve češće posmatraju kao sredstvo za postizanje ciljeva.

“Pitanje da li je u redu postupak novinarke B92 nije zabranjena tema, ali je činjenica da je nedopustivo da članovi uprava FK ne žele da odgovore na pitanja, a u takvoj situaciji se ne stavlja u prvi plan to što oni sakrivaju, već se debatuje da li je novinarka postavila umesno pitanje. To je zamena teza i obmanjivanje javnosti. Motiv da se sakriju odgovori je jednostavan, a imali smo i nekoliko konferencija za medije na kojima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja“, zaključio je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: