Batut: Grip u očekivanoj meri

Od posledica gripa do sada je u Srbiji preminulo nekoliko osoba, poslednja od njih bila je trudnica.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

20:34

Default images

U Institutu za javno zdravlje Batut kažu da je u Srbiji grip prisutan u meri koja je i očekivana za ovo doba godine.

Krajem februara registrovano je više od 8.000 novih slučajeva virusa koji su slični gripu. Nekadašnji pandemijski svinjski grip, koji je u Srbiji bio aktivan početkom 2010. godine, za poslednje dve nedelje u Beogradu odneo je dva života

"Pored svih napora lekara, nažalost, zbog gripa je umrla trudnica u petom mesecu trudnoće. Na kliniku je stigla sedmog dana bolesti i istog časa je bila priklјučena na respirator. Laboratorijski je dokazano prisustvo virusa H1N1", navodi se u saopštenju Kliničkog centra.

Prosle nedelje na VMA od gripa umro je 34-godišnji Užičanin. Iz bolnice u Užicu pacijent je prebačen u teškom stanju zbog komplikacija usled bolesti.

“Prema onim podacima koje smo imali iz užičke bolnice već je to bio neki sedmi dan bolesti i na rendgenskom snimku videli smo takvu situaciju koju smo viđali 2010. godine kada smo imali teško obolele, nažalost, sa smrtnim ishodim“, rekao je pukovnik prof. dr Radovan Čekanac sa VMA.

Za sada epidemija gripa nije proglašena i u Srbiji se ne registruje veliki broj obolelih, ali većina onih koji su oboleli dolaze prekasno sa jako teškom kliničkom slikom.

"Preporuka je da ukoliko primetite da imate visoku temperaturu, iznad 39 i glavobolju, da ne čekate već da se odmah javite lekaru", navodi Čekanac.

Za sada nema mesta panici, ali je potreban oprez, kažu lekari.

Kod većine umrlih, najverovatnije je uzrok komplikacija neko hronično oboljenje. Veoma je bitno da se ljudi koji obole od gripa na vreme jave lekaru kao i da ne pokušavaju da se leče "na svoju ruku". Za sada ni na VMA ni na Infektivnoj klinici nema težih slučajeva gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: