"Zojin zakon je pobeda života"

"Zojin zakon" predstavlja pobedu života nad smrću, jer je njegovim donošenjem pobeđena administracija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

18:07

Default images

To je rekao poslanik DS Dušan Milisavljević na tribini “Donošenje Zojinog zakona“ i naveo da je samim tim doneta i nova nada roditeljima širom Srbije koji se bore sa istim problemom.

Kako je objasnio, nekolicina roditelja dece obolele od retkih bolesti nije u mogućnosti da iznese probleme sa kojima se suočavaju, a Zojina majka Bojana Mirosavljević uspela je u tome u ime svih njih i uprkos tragediji koju je preživela nastavila je da se bori za svu tu decu.

Milisavljević je istakao da je "Zojin zakon" jedinstven po tome što ga je podnela porodica koja je izgubila dete i koja je u najtežim momentima borbe sa bolešću bila nevidljiva za državnu administraciju. Rekao je i da su građani Srbije pokazali mnogo veću zrelost od poslanika koji ih predstavljaju u skupštini, jer je tokom izrade predloga tog zakona stizala podrška sa svih strana.

Na tribini su se mogle čuti kritike pojedinih genetičara koji smatraju da su izostavljeni iz same procedure donošenja zakona, te da su im zbog toga uskraćena neka prava, ali kako je objasnio Milisavljević, u izradi predloga učestvovali su i medicinski stručnjaci iz relevantnih oblasti, među njima i genetičari, tako da svaki vid zabune dolazi zbog različitog tumačenja zakona.

On je naglasio da je predlog zakona bio istaknut 13 meseci na sajtu Skupštine i da je svako mogao da da neku sugestiju kako bi se poboljšao, ali isto tako da ni u jednom momentu niko nije kritikovao rad genetičara i da je ideja da se njihov rad u Srbiji ojača.

Kako je rekao, aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar je shvatio važnost zakona, pa je i pre njegovog donošenja doneo odluku da trinaestoro dece otputuje u inostranstvo kako bi im se uspostavila prava dijagnoza.

"Znali smo da su deca jača od politike", rekao je Milisavljević i dodao da je taj zakon ujedinio poslanike Skupštine Srbije.

Mirosavljevićeva je istakla da je njihova borba sa bolešću trajala do Zojine devete godine, kada je preminula, a da je tada sa suprugom odlučila da zaustavi sraman tretman kome su izložena deca u Srbiji jer lekari ne mogu da uspostave dijagnozu.

Upravnica Centra za pravna istraživanja i jedna od autorki "Zojinog zakona" Hajrija Mujović Zornić istakla je da je, radeći na predlogu zakona, shvatila da se mora staviti na prvo mesto čovek, pa tek onda procedure koje su karakteristične za zakone.

Kako je objasnila, donošenje podzakonskih akata doprineće boljem razumevanju i primeni "Zojinog zakona", kao i rešavanju nedoumica koje su nastale u procesu nastanka usvajanjem određenih amandmana.

Učesnici tribine saglasili su se da deca zaslužuju dostojanstven život i da će im to omogućiti "Zojin zakon", za koji stižu pohvale sa svih strana sveta.

Mirosavljevići su tužili RZZO i nakon šest do sedam godina dobili presudu protiv te institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: