"Kiša pada, ali neće poplaviti"

Padavine su obilne, ali trenutna situacija ne upućuje na to da bi trebalo da postoji strah, rekao je Bojan Tomić iz Sektora za vanredne situacije MUP.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

16:46

Default images
Foto: Beta, AP

Pomoćnik načelnika sektora rekao je u Kažiprstu B92 da to ne važi samo u Obrenovcu, već na teritoriji cele Srbije.

"Prema prognozama, padavine će se nastaviti do jutra, a zatim se očekuje smanjenje i postepen prestanak. Postoje najave da će biti porasta vodostaja, ali ništa nije alarmantno", rekao je Tomić.

Tomić je istakao da nadležni timovi već 48 sati rade na ojačavanju problematičnih mesta, kao i da mnogo veći problem mogu da predstavljaju bujični tokovi nego velike reke.

"Vodostaj će rasti u Kolubari, Tamnavi, celom slivu na jugozapadu Srbije i u centralnom delu zemlje. Negde će prevazići granice vanrednih odbrana od poplava, ali nadamo se da neće biti izlivanja", rekao je Tomić.

Na pitanje koliko je Srbija naučila u proteklih godinu dana od velikih majskih poplava i koliko su se sistemi promenili nakon dana u kojima se govorilo da je "kriv bog" ili "nezapamćene vode", Tomić je rekao:

"Priroda je takva da je ne možemo apsolutno kontrolisati, a siguran sam da sada idemo ka sistemu koji je mnogo bolji nego ranije", rekao je on. Da nema razloga za paniku danas su poručili i iz RHMZ.

"Ne mislimo da će biti izliva na matičnim rekama, ali na njihovim slivovima postoje manji bujični vodotoci, uglavnom neuređeni, kod kojih očekujemo mala izlivanja", izjavio je hidrolog RHMZ Dejan Vladiković.

Vladiković je kazao da nema uslova za ponavljanje majskog scenarija, kada su Srbiju zahvatile katastrofalne poplave, jer su padavine sada nekoliko puta manje, a uslovi drugačiji.

"Iako se prestanak padavina očekuje do subote, one nisu istog intenziteta. Kiša prelazi u sneg, potom susnežicu i jenjava", rekao je hidrolog.

Slično je rekao i Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode", koji je naveo da je najkritičnija situacija na području Koceljeve i Kamenice, gde se izlila Kozarska reka, koja je poplavila poljoprivredno zemljište.

"Kada su u pitanju vodotoci prvog reda, najugrožena je zapadna Srbija, međutim, najave RHMZ i situacija na terenu govore da će se oni kretati na nivou redovne odbrane od poplava. Ono što može da predstavlja teškoću su mali bujični tokovi na kojima su moguća lokalna izlivanja i to tamo gde ne postoji sistem za odbranu", naveo je Puzović.

Reporter B92 je danas u Obrenovcu, gde građani nakon obilnih padavina strahuju od poplava. Zvaničnici Obrenovca naglašavaju da nema mesta za paniku i da ne postoji veća opasnost.

Obrenovčani se plaše brzine kojom bi voda mogla da nadođe, ali se napominje da opasnost ne postoji.

Ono što bi mogla da bude pretnja su podzemne vode, koje postoje u nekoliko naselja, tamo gde se voda najduže zadržala i nakon majskih poplava.

Prate se tokovi Tamnave i Kolubare, ali je već napunjeno nekoliko hiljada džakova, a situacija se prati i iz helikoptera.

Gradonačelnik Obrenovca Miroslav Čučković kaže da u ovom trenutku nema razloga za paniku.

“Dobili smo informacije iz Koceljeva, Osečine, Lazarevca da su reke u svojim koritima i da nema opasnosti. Ja sam svestan da građani strahuju, ali nema mesta panici, evakuaciji, i o svemu ćemo obaveštavati javnost“, izjavio je Čučković za TV B92.

Podsećamo, u opštini Prijepolje zbog snežnih padavina u brdsko-planinskom predelu, gde je visina novog snega 30 do 40 centimetara, oko 600 potrošača ostalo je bez struje.

Takođe, u Čačku je proglašena vanredna odbrana od poplava.

Kako je ranije javljeno, u opštini Koceljeva izlila se reka Tamnava i poplavila između 250 i 300 hektara oranica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: