Vučić: Nismo odgovorni za migracije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije odgovorna za aktuelne migracije, koje su uznemirile Evropu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

12:07

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisom Avramopulosom, naveo da je Srbija brzo preduzela akciju u dogovoru sa Briselom i nekim evropskim vladama.

Premijer je dodao da je Srbija postupala u skladu sa dogovorom iz Brisela o slobodi kretanja, ali takođe i sa vladama zemalja EU i preduzela akciju da ljude koji su pokušali da zloupotrebe tu vrstu poverenja vrate odakle su došli.

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos rekao je da je Srbija odigrala konstruktivnu ulogu kada je reč o zaustavljanju tražilaca azila sa Kosova.

On je dodao da se od Srbije očekuje da preduzme odlučne akcije, a posebno da pojača nadzor granice prema Mađarskoj, kako bi se rešio problem azilanata Albanaca sa Kosova, ali i kada je reč o srpskim građanima.

"Iako Kosovo dominira u medijima, i srpski građani su među najborjnijim tražiocima azila. Ključno za otvaranje poglavlja 24, jeste da Srbija preduzme odlučne korake kada je reč o zaustavljanju migracija sa Kosova i tražioca azila iz Srbije", rekao je Avramopulos.

Srbija, kako je rekao, treba da pojača nadzor granice prema Mađarskoj.

"Pomoć austrijske, nemačke policije i Frontexa je na raspolaganju", dodao je Avramopulos.

On je takođe dodao da od srpske vlade očekuje Akcioni plan za Poglavlje 24, odnosno kada je reč o upravljanju granicama, azilu, krijumčarenju, borbri protiv terorizma.

Kada je reč o procesu pridruživanja Srbije EU, Avramopulos je rekao da je EU čvrsta u svojim stavovima po pitanju evropske perspektive Srbije.

"Imamo puno posla da uradimo i moramo da sarađujemo da bi se to realizovalo", rekao je evropski zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: