FR izručuje kazahstanskog oligarha

Najviši francuski apelacioni sud potvrdio je validnost odluke o izručenju Rusiji ili Ukrajini kazahstanskog oligarha Muhtara Abljazova optuženog za proneveru.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

23:28

Default images

Kasacioni sud je odbacio žalbu odbrane Abljazova na odluku nižeg suda u Lionu o njegovom izručenju od 24. oktobra. Abljazov, bivši kazahstanski ministar, uhapšen je blizu Kana 2013. godine i optužen je za proneveru do šest milijardi dolara iz njegoe bivše banke BTA.

Francuska nema sporazum o izručenju s Kazahstanom čije vlasti hoće da sude Abljazovu, ali ima takve sporazume sa Rusijom i Ukrajinom.

Moskva i Kijev traže izručenje Abljazova koga terete za finansijske malverzacije između 2005. i 2009. godine dok je vodio i bio glavni akcionar banke BTA koja posluje i u Rusiji i u Ukrajini.

Sada je njegova sudbina u rukama francuske vlade koja treba dekretom da odluči da li će sprovesti izručenje ili ne.

Abljazov će imati još mogućost da ospori taj dekret pred Savetom države, najvišom upravnom instancom zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: