"BiH baza za regrutaciju Al Kaide"

BiH je bila baza za regrutaciju članova Al Kaide, tvrdi nekadašnji osnivač te terorističke organizacije, a od 1998. godine britanski obaveštajac Ajmen Din (37).

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

22:36

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

On je u intervjuu za BBC naveo da su se neki od lidera Al Kaide borili u odredu El Mudžahid tokom rata u BiH, a među njima je bio i Halil el Hadž, s kojim je Din još kao tinejdžer otišao u Bosnu da se bori.

"Odjednom sam se našao na nekom brdu u BiH sa puškom u rukama. Imao sam osećaj da učestvujem u pisanju istorije. U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama i vojnim manevrima. Bio sam sa ljudima drugih nacionalnosti, a svi smo bili muslimani”, rekao je Din, koji je rođen u Saudijskoj Arabiji.

Jedan od lidera Al Kaide koji je prošao rat u BiH bio je i Halid Šeik Muhamed, koji je učestvovao u organizaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u SAD, kazao je Din.

Prema njegoim rečima, posle rata u BiH mnogi borci El Mudžahida počeli su da radikalizuju stavove prema Zapadu i pribegli su terorizmu.

Din je posvedočio da su neki, među kojima i pomenuti Muhamed, bili razočarani zato što je posle rata u BiH u Sarajevu formirana sekularna, a ne šerijatska vlast.

On je u decembru 1998. godine doveden u London, nakon što je proveo 11 dana u Persijskom zalivu u rukama agenata britanske obaveštajne službe Mi 6 i od tada je lojalan vlastima u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: