RUS:Opet ništa od slobode za pilota

Ruski sud opet je odbacio žalbu kojom se tražilo puštanje na slobodu ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko, koja je sredinom decembra započela štrajk glađu.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

18:26

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Slučaj 33-godišnje Savčenko je privuklo veliku pažnju svetske javnosti proteklih nedelja zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi Ukrajinka, pa su tako Evropska unija i SAD zatražili od Rusije da puste na slobodu ženu koju u Ukrajini smatraju nacionalnim herojem, prenela je agencija AP.

Savčenkova se nalazi u ruskom zatvoru od juna, pod optužbama da je navodila raketni napad u kojem su poginula dvojica ruskih novinara dok su izveštavali sa ratišta na istoku Ukrajine, gde se od prošle godine žestoko sukobe proruske i ukrajinske snage.

U vreme napada, Savčenkova je bila na dopustu iz ukrajinske vojske i radila je kao osmatrač za ukrajinsku dobrovoljačku brigadu "Ajdar" na istoku zemlje.

Okolnosti pod kojima je ona uhapšena su i dalje nejasne, pošto Ruski istražni komitet tvrdi da je ona ušla u Rusiju dobrovoljno i ilegalno, prerušena kao izbeglica, dok ona tvrdi da su je zarobili pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine i prebacili je u Rusiju.

Savčenkova je i pre hapšenja bila poznata u svojoj zemlji, a prošle jeseni je čak izabrana u ukrajinski parlament i imenovana za delegata u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U žalbi koju je danas odbacio ruski sud je Savčenkova tražila da bude puštena na slobodu kako bi prisustvovala zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: