HRV: Kazniti kršenje ljudskih prava

Hjuman rajts voč u novom izveštaju poziva predsednika Avganistana Ašrafa Ganija i njegovu vladu da krivično gone one koji su kršili ljudska prava.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

17:44

Default images

Kako se navodi, reč je o zvaničnicima i komadantima koji su počinili zlodela tokom američkog vojnog priustva u Avganistanu, a za koja su ostali nekažnjeni.

U izveštaju pod nazivom ”Danas ćemo svi umreti: avganistanski moćnici i nasleđe nekažnjivosti”, navedeno je da su ”prethodna avganistanska vlada i SAD omogućili moćnim i izopačenim pojedincima i njihovim snagama da počine zločine” za koje bi trebalo da odgovaraju.

U izveštaju su pomenuti osmorica ”moćnika” povezanih sa policijom, obaveštajnom službom i snagama milicije, odgovornih za ozbiljne zloupotrebe u poslednjih nekoliko godina, a podaci o njihovim zločinima prikupljeni su tokom 125 razgovora koje je HRV obavio tokom 2012. godine.

Prema navodima iz izveštaja, bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai rekao je 2002. godine kada je došao na vlast da je ”pravda sada luksuz, ne možemo sada da izgubimo mir zbog toga”.

Posledica takvog razmišljanja, kako tvrdi HRV, bile su otmice, silovanja, ilegalna zatvaranja, vansudska pogubljenja, razbojništva, ubistva i svi ostali teški prestupi, koji su godinama nekažnjeno činjeni pod zaštitom režima.

U izveštaju je navedeno da su SAD zvanično podržavale mere borbe protiv korupcije, dok su istovremeno navodno štitile zvaničnike koji su bili pod optužbama da su korumpirani, kao i da je Avganistan i danas jedna od država sa najraširenijom korupcijom.

Novi predsednik Gani, najavio je da će tokom marta posetiti SAD, kao i da njegova vlada neće tolerisati našilje u državnim strukturama.

On je zahvalio HRV na izveštaju, ali nije komentarisao pomenute optužbe protiv osmorice avganistanski moćnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: