Merkel:Mir ili oštrije sankcije RUS

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Briselu da će Evropska unija pooštriti sankcije Rusiji ukoliko mirovni sporazum iz Minska ne bude sproveden.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

15:54

Default images
Foto: Beta/AP

"Ako sporazum propadne, zemlje članice (EU) su spremne da uvedu nove sankcije”, rekla je Merkelova novinarima nakon susreta s kolegijumom Evropske komisije u Briselu, navodeći da je o tome putem video-linka juče razgovarala i sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Nemačka kancelarka je rekla da je tokom razgovora koji je imala sa funkcionerima EU i predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom bilo reči o jačanju posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i podsticanju reformi u Ukrajini.

"Ukrajinskim vlastima se mora dozvoliti pristup granici sa Rusijom, jer je to garancija teritorijalnog integriteta", upozorila je Merlekova, ali i dodala da je spremna da nastavi da razgovara sa Moskvom.

"Kanale komunikacije ne treba samo držati otvorene, nego ih koristiti!", istakla je ona.

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Junkerom navela da je u Briselu bilo reči i o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama (TTIP), o kome se već godinama vode intenzivni pregovori.

"Taj sporazum je važan za otvaranje novih radnih mesta i mi želimo da ga potpišemo do kraja godine", rekla je kancelarka, ali je upozorila da tek treba naći kompromis u vezi sa klauzulom o zaštiti investitora koja dozvoljava korporacijama da ignorišu nacionalne zakone, na čemu SAD insistiraju.

"Gde ima volje, ima i rešenja", ukazala je Merkelova govoreći o ovom problemu i navela da se nacionalne države "ne mogu gurati u stranu", kao i da TTIP ne može da ruši evropske vrednosti.

Nemačka kancelarka je odbila da komentariše medijske navode o potrebi za trećim paketom ekonomskih mera za Grčku, uz reči da prvo treba videti kako se sprovode tekuće mere.

"Trojka će oceniti kako Grčka sprovodi reforme", rekla je Merkelova, koristeći pojam "trojka" koji označava predstavnike EK, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koja je na grčko insistiranje na nedavnom samitu EU u Briselu zamenjena rečju "institucije".

Merkelova i Junker su se na zajedničkoj konferenciji za medije ponašali naglašeno srdačno i oslovljavali su se ličnim imenima.

"Novinari uporno tvrde da između mene i Angele postoji trvenje, ali ja to ne vidim", rekao je Junker, dok je Merkelova napomenula da se "sa Žan-Klodom odlično slaže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: