Vojska pokušava da opkoli Tikrit

Irački vojnici i šiitske paravojske pokušavaju da opkole borce Islamske države u Tikritu, trećeg dana velike ofanzive, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Izvor: Beta

Sreda, 04.03.2015.

15:44

Default images
Foto: Beta/AP

S druge strane međunarodne organizacije za ljudska prava zabrinute su za civile koji žive u Tikritu.

Državna iračka televizija Irakija javlja da vladine snage "napreduju", ali da njihovo kretanje otežavaju nagazne mine.

Bezbednosne snage navele su da su osvojile sela i naftna polja istočno od Tikrita, i blokirale glavnu snabdevačku liniju Islamske države do susedne Dijala provincije.

Šiitska paravojska koja se bori zajedno sa iračkom vladom protiv ekstremista iz Islamske države, koji su suniti, okupljena je u grupu "Narodna mobilizacija", koju u velikoj meri finansira i snabdeva oružjem i vojnim savetnicima Iran.

On direktno kontroliše nekoliko paravojski.

Šef generalštaba Združenog štaba Vojske SAD, general Martin Dempsi juče je ocenio da bi uloga Irana u Tikritu mogla da bude pozitivna, sve dok Teheran ne podstiče verske tenzije.

Hiljade ljudi pridružilo se "Narodnoj mobilizaciji" pošto je glavni irački šiitski verski vođa ajatolah Ali Sistani pozvao narod da uzme oružje u ruke i brani zemlju i njena sveta mesta od ekstremista.

Za sada zajedničke snage iračke vojske i šiitskih paravojski nemaju podršku američkih vazdušnih napada.

UN su upozorile da njihova operacija treba da bude završena "uz puno poštovanje osnovnih principa ljudskih i humanitarnih prava", pošto su vođe paravojski najavile da će osvetiti ubistvo stotine vojnika, većinom šiita, u jednom kampu nedaleko od Tikrita u junu.

Pripadnici paravojski već su optuživani za zločine i akcije koje nisu bile kažnjene.

Aktivisti su naveli da su civili suniti isterivani iz svojih kuća, otimani, i u nekim slučajevima ubijani po kratkom postupku.

"Šiitska paravojna milicija je u prošlosti često vršila odmazdu nad sunitskim civilima koji ne učestvuju u borbama. Zabrinuti smo da se tako nešto može ponoviti tokom ove operacije", rekla je Donatela Rovera iz Amnesti Internašionala za agenciju AFP.

Ona je podsetila da su civili su ostali bez zaštite vladinih snaga od kada je IS zauzeo gradove i sela prošle godine. Oni ne smeju biti kažnjeni zbog neuspeha i nedostatka (iračkih) oružanih snaga koje nisu bile u stanju ili nisu želele da ih zaštite do danas", rekla je Rovera.

Irački premijer Hajder al Abadi je, prilikom najave velike vojne operacije Tikrit, rekao da stanovnici treba da se "okrenu protiv ID" koja kontroliše taj irački grad od juna prošle godine.

U obraćanju u parlamentu, premijer je dodao da "u ovoj bitki nema neutralne strane" i da se "svaki Iračanin koji izabere neutralnost de fakto svrstava uz IS".

"Abadijeva izjava da nema neutralnosti je zabrinjavajuća. Svaka osoba koja ne učestvuje direktno u neprijateljstvima, mora se smatrati za civila i biti zaštićena od namernog ili neselektivnog napada", rekao je Džo Stork zamenik direktora za Bliski Istok i Severnu Afriku Hjuman rajts voča za AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: