Turska: Blokiran sajt ateista

Turska blokirala vebsajt prvog zvaničnog ateističkog udruženja u jednoj muslimanskoj zemlji, osnivanog pre manje od godinu dana, prenosi Hurijet.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

13:15

Default images
Foto: Freeimages.com

Sud se pozvao na član Krivičnog zakonika koji zabranjuje "provociranje ljudi na mržnju i neprijateljstvo ili njihovo ponižavanje".

Ateističko udruženje osnovano je u aprilu 2014. u Istanbulu, ali je jedan sud iz Ankare blokirao njegov sajt, te od danas korisnici ne mogu da pristupe www.ateizmdernegi.org.

Ateističko udruženje je u saopštenju kritikovalo blokadu poredeći praksu u Turskoj s napretkom Evrope.

"Pre tri meseca, Evropska svemirska agencija uspela je da prizemlji svemirski brod na kometu 67P široku jedan kilometar, koja ima brzinu od 135.000 kilometara na čas, posle putovanja od 3.907 dana do lokacije udaljene 500 miliona kilometara. U međuvremenu, turski sudovi su i dalje zauzeti blokiranjem vebsajtova, pozivajući se uz nejasna objašnjenja na zakone, i pokušavajući da nametnu drugima određena verovanja", navodi se u saopštenju.

Turska vlada ranije je već zabranjivala pristup popularnim sajtovima, uključujući i Jutjub i Tviter, a u Turskoj je sada blokirano više od 66.000 vebsajtova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: