Britanac stradao u borbi protiv ID

Sirijska Opservatorija za ljudska prava je objavila da je u borbama protiv Islamske države, kao pripadnik kurdskih pobunjeničkih snaga stradao jedan Britanac.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

10:15

Default images
screenshot

Veruje se da se Konstadinos Erik Skarfild borio u redovima Jedinice narodne odbrane u severnoj sirijskoj provinciji Hasakah.

Ipak, nevladina organizacija je objavila da nije jasno da li je ubijeni borac britanski državljanin ili Grk sa prebivalištem u Velikoj Britaniji.

Dilemu je rešilo Ministarstvo spoljnih poslova, objavivši da je Skarfild bio pripadnik Kraljevske mornarice.

Skarfildovu porodicu je o smrti bivšeg marinca obavestio kurdski aktivista Mark Kembel, koji je rekao da je Britanac poginuo u borbi.

Prema njegovim rečima, Skarfild je ranjen u borbi između gradova Tal Hamis i Al Hol, a neposredno potom je preminuo.

U saopštenju britanskog Ministarstva spoljnih poslova ističe se da su oni svesni činjenice da britanski državljani ginu u Siriji.

“Nemamo svoje predstavnike u toj državi, veoma je teško da dobijemo bilo kakvu potvrdu o pogibijama ili povredama. Naše mogućnosti za podršku našim državljanima u Siriji su veoma ograničene“, navodi se u saopštenju.

Šef Opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman rekao je da se preko stotinu stranaca bori na strani kurdskih snaga u Siriji, te da je većina njih iz SAD, Francuske, Španije i Holandije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: