Vesti: U vojsci Kosova 5000 vojnika

Prema nacrtu "Zakona o oružanim snagama Kosova" predlog je da se oružane snage zovu "Nacionalne snage Republike Kosovo", objavile su frankfurtske "Vesti".

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

14:50

Default images

U nacrtu, u koji su "Vesti" imale uvid, piše da je obaveza oružanih snaga Kosova (OSK) da "brane suverenitet, teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", kao da i doprinose izgradnji i očuvanju regionalnog mira i regionalnog i globalne stabilitnosti.

U članu koji se odnosi na organizovanje navodi se da su to "profesionalne snage" koje "odražavaju etničku raznovrsnost stanovništva" Kosova, a regrutuju se među "državljanima Republike Kosovo".

Prema nacrtu, plan je da se oružane snage sastoje od jedne aktivne komponente od najviše 5.000 pripadnika i od jedne rezervne komponente od najviše 3.000 pripadnika, prenosi list.

Obaveze OSK su i da učestvuju u operacijama podrške za reagovanje na krize i u podržanju mira, pomažu stanovništvu i civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda i drugim vanrednim situacijama, uništavaju eksplozivna sredstva, navode "Vesti".

Kosovsko Ministarstvo za bezbednosne snage (BSK) izradilo je nacrt Zakona o oružanim snagama Kosova (OSK), koji će naredne nedelje biti prosleđen vladi u Prištini.

List podseća da bi za stvaranje zakonskog osnova za vojsku bilo potrebno promeniti kosovski ustav, što znači da bi za njega trebalo da glasaju i predstavnici Srba u kosovskom parlamentu.

Prištinski mediji su preneli izjavu predsednika komisije za spoljne poslove skupštine Kosova Envera Hodžaja da u NATO postoji podrška za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: