Glavaš se vraća u pritvor

Osuđeni za ratne zločine protiv srpskih civila Branimir Glavaš vraća se u istražni pritvor, javila je večeras Hrvatska televizija (HTV).

Izvor: Beta

Sreda, 04.03.2015.

19:38

Default images
Foto: Beta/Hina

Pozivajući se na nezvanične, ali pouzdane informacije, javna telelvizija javila je da je Vrhovni sud prihvatio žalbu zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva, preinačio rešenje Županijskog suda i ponovo odredio istražni zatvor za Glavaša.

Vrhovni sud naložio je policiji da Glavaša odvede u zatvor u Remetincu. Odluka je navodno doneta u ponedeljak, a danas je dostavljena sudu.

Glavaš je nedavno, posle više od pet godina provedenih u zatvoru, pušten iz mostarskog zatvora pošto je Ustavni sud nedavno poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi.

U zatvoru u BiH je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo, uz hrvatsko, ima.

Protiv njega je na snazi provostepena presuda kojom je zbog zločina u Osijeku, u slučajevima poznatijim kao "Selotejp" i "Garaža" osuđen na deset godina zatvora, ali je vanraspravno veće suda u Zagrebu odbilo zahtev tužilaštva da mu ponovo odredi istražni zatvor.

Glavaš je osuđen za ubistva više srpskih civilima, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: