Bandić osniva stranku, hoće izbore

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavljuje da će podneti ostavku da bi izazvao prevremene izbore na koje će izaći sa svojom strankom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

13:53

Default images
Foto: Beta / AP (arhiva)

Podsećamo, Bandić ne može da obavlja funkciju gradonačelnika jer je osumnjičen da je malverzacijama oštetio grad kojim upravlja

U stranku, koju namerava da osnuje do kraja marta, prerašće njegovo sadašnje udruženje "Klub Milana Bandića" sa, kako tvrde, više od četiri hiljade članova.

Ime stranke još uvek se ne zna, a prema nekim sagovornicima Jutarnjeg lista, favorit za ime je geslo Rad i napredak.

Kako piše list, moguće je i da se izbegne sukob na zagrebačkoj političkoj sceni, ako sledeće nedelje vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu uvaži žalbu Bandića i ukine mu mere opreza određene prilikom puštanja iz pritvora. Ako veće odbije njegovu žalbu, postoji mogućnost da je uvaži Ustavni sud.

Bandić kaže da je nezadovoljan radom svoje zamenice Sandre Švaljek, koja bi, ako se Bandić do 2. juna ne vrati na posao, postala punovažna gradonačelnica.

Istovremeeno, iz dve najveće partije, SDP i HDZ, poručuju da su spremni za pobedu ako do ovih izbora dođe, dok zamenica Švaljek nema nameru da izlazi na njih.

"HDZ ima svog kandidata nezavisno od toga kada će biti izbori. Tri godine radimo na terenu i naš kandidat biće novi gradonačelnik Zagreba. Moguća ostavka Bandića pre svega je pitanje morala jer birači se ne mogu non-stop zavaravati", kaže Andrija Mikulić, predsednik zagrebačkog HDZ.

I SDP-ovac Davor Bernardić tvrdi da su spremni i sigurni u pobedu na mogućim izborima.

"Biću kandidat za gradonačelnika. Zagreb mora biti pokretač razvoja Hrvatske, a on to trenutno nažalost nije. Mnogo posla je pred nama kako bismo izgradili grad u kojem nema privilegovanih", objasnio je Bernardić.

Bandić kaže da će do kraja marta doneti odluku da se, najverovatnije, ide na nove izbore.

"Projekti koji stoje ne smeju stati, ne realizuju se onom brzinom kojom ja mislim da bi trebalo, do kraja marta ću doneti tu odluku pa idemo po šesti put probati. To je moje legitimno pravo, ja imam mandat od Zagrepčana i na meni je da odlučim. Ne želim da živim kao parazit, primam platu i gledam kući kako moji projekti propadaju", kazao je Bandić za RTL.

"Odradimo ovo u Zagrebu, a posle toga ćemo na parlamentarne izbore", poručio je.

Gradonačelnik Zagreba u okviru afere Agrum osumnjičen je da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsedničkom izbornom kampanjom gde je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i državni budžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procenjuje na oko 2,6 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: