Ešdaun: BiH nezaustavljivo unazad

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun je upozorio da BiH nezaustavljivo ide unazad već deset godina.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

10:50

Default images

Međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine, izjavio je Ešdaun, prenosi "Dnevni avaz".

Posebno je naglasio da ekonomske reforme, na koje sada Brisel sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se rešio problem nefunkcionalnosti BiH.

"Sve više me brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan", poručio je Ešdaun i vrlo direktno kritikovao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH tokom jučerasnjeg govora na britanskom univerzitetu Oksford - organizatoru konferencije o Balkanu na kojoj su učestvovali i ambasadori balkanskih država u Londonu.

Bivši visoki predstavnik je istakao da međunarodnoj zajednici treba nova odlučnost i insistiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo "statusom kvo".

Naveo je, takođe, da političari u BiH nefunkcionalnost države upotrebljavaju za vlastitu korist i svađanje naroda kojima, tvrdi, svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, bezbednost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

"U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, podsticanje na versku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost - članstva u NATO savezu i Evropskoj uniji", naveo je Ešdaun.

Istakao je, između ostalog, da je Briselu trebalo tri meseca jakih pritisaka da se u Predsedništvu BiH konačno definiše dokument s deklarativnim opredeljenjima koji su prihvatili stranački lideri i Parlament BiH.

Ešdaun je dodao da je moguće da se deklaracije pretoče u neka konkretna dela, ali je izrazio naglašeni skepticizam.

"Istorija proteklih deset godina u BiH puna je listova papira koji su pokrenuti s istom nadom i fanfarama kakve vidimo danas, ali zbog nedostatka volje međunarodne zajednice da se napisano sprovede, sve je završilo kao mrtvo slovo na papiru", upozorio je on i dodao da se nazadovanje u BiH već "dobro oseća u regionu".

Ešdaun je upozorio i na, kako kaže, opasnu zabludu koja se sve više čuje u krugovima Evropske unije da BiH ne mora ući ni u NATO, ni u EU i da je dovoljno da joj se odobri status kandidata za članstvo u Uniji.

"Takvim činom BiH bi zauvek ostala zakovana kao najtamnija crna rupa Evrope s vrlo opasnim posledicama ne samo po tu državu, već i region, pa i svet. Ona bi ostala crna rupa nefunkcionalnosti i korupcije, opterećena podelama i opstrukcijama, kao i izvor za regrutaciju u Islamsku državu", smatra Ešdaun, uz zaključak da je snažno jedinstvo međunarodne zajednice i čvrsta odlučnost osnovni preduslov za uspeh bilo kakve reforme ne samo u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: