"Gangstersko ponašanje Izraela"

Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je Izrael za gangstersko ponašanje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

17:12

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Abas je to učinio zbog odluke Izraela da obustavi transfer više od 100 miliona dolara mesečno prihoda od poreza, koje ubira u ime Palestinaca.

Otvarajući dvodnevni sastanak visokih palestinskih zvaničnika, na kome će se razgovarati o vezama s Izraelom i mogućnosti prekida bezbednosne saradnje s Izraelcima, Abas je rekao da je potez s porezom provokacija.

"Kako im je dozvoljeno da uzmu novac? Imamo li posla sa državom ili gangsterom?", upitao je Abas na sastanku centralnog saveta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Izrael je u januaru saopštio da obustavlja transfer fondova, istakavši da je to osveta za palestinsku odluku o pridruženju Međunarodnom krivičnom sudu, kome Palestinci planiraju da tuže Izrael za ratne zločine. To nije prvi put da je transfer prihoda, koji čine dve trećine palestinskog budžeta, obustavljen. Ovog puta, međutim, kazna neće biti ukinuta sve dok ne bude formirana nova izraelska vlada nakon izbora 17. marta, navodi Rojters.

Evropske i američke diplomate strahuju da će tako duga suspenzija dovesti Palestinsku upravu na ivicu kolapsa i uticati negativno na stabilnost širom okupirane Zapadne obale. Plate oko 140.000 zaposlenih u javnim službama su već smanjene za 40 procenata i bilo je nereda u Ramali, Vitlejemu i drugim gradovima. Bezbednosna saradnja s Izraelom datira iz vremena sklapanja mirovnog sporazuma u Oslu devedesetih godina, a sada bi mogla biti suspendovana jer palestinski policajci, između ostalih, nisu plaćeni.

"Kako ćemo isplatiti zarade?" pitao je Abas, dodavši da uz prihode od poreza Izrael duguje 450 miliona dolara neisplaćenih zarada Palestincima koji rade u Izraelu.
Odnosi između dve strane pogoršali su se od propasti mirovnih pregovora u aprilu prošle godine. Ako se bezbednosna saradnja prekine, to će se odraziti na stabilnost gradova na Zapadnoj obali, kao što su Hebron, Nablus i Dženin, gde su česte demonstracije protiv okupacije.

Uz obustavu transfera prihoda od poreza, izraelska državna električna kompanija je prekidala dovod struje Nablusu i Dženinu u poslednih deset dana da izdejstvuje isplatu 492 miliona dolara duga palestinske vlade.

Ranije ove nedelje izraelska vojska je mobilisala 13.000 vojnika za iznenadnu vežbu na Zapadnoj obali, što je odraz rastuće brige za bezbednost. Ipak, Abas je rekao da su pregovori s Izraelom i dalje u igri. Takođe je apelovao na svet da prizna Palestinu.

"Ali mi ne želimo da kažemo izraelskoj strani da ova priznanja znače na bilo koji način da mi ne želimo da pregovaramo ili da bežimo od pregovora", rekao je on, kako je preneo AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: