Obilne padavine do kraja nedelje

Beogradska uprava za vanredne situacije preventivno je podigla nivo pripravnosti zbog najavljenih padavina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

16:13

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Te padavine bi, kako se navodi, mogle da dovedu do izlivanja manjih vodotokova i potoka.

Načelnik te uprave Rade Milošević rekao je Tanjugu da su sve službe spremne za eventualno reagovanja i da su nadležni u stalnom kontaktu s Republičkim hidrometeorološkim zavodom.

On je naveo da ne preti izlivanje vode na vodotokovima prvog i drugog reda, poput Save i Dunava, ali da problema može da bude na "manjim potocima i vodotokovima koje sada možete bukvalno da pregazite".

Milošević je objasnio i da je zato, iako ne prete poplave, preventivno podignut nivo pripravnosti.

Na više reka u Srbiji u naredna dva dana prognoziran je porast vodostaja, mestimično i sa prevazilažanjem redovne granice od poplava, upozorio je prethodno RHMZ.

Kako je saopštio Beokom servis, to može uticati na kratkotrajne nagle poraste nivoa vode na vodotocima bujičnog karaktera, pa je Gradski štab za vanredne situacije preporučio opštinskim štabovima da u naredna tri dana uvedu stalna dežurstva i preduzmu sve mere kako bi se blagovremeno zaštitilo stanovništvo i imovina u slučaju padavina jačih padavina i bujičnih poplava.

U narednim danima se, dodaje se, očekuje i dodatni pad temperature, što u petak može uzrokovati pojavu susnežice i snega, a u višim delovima grada i poledice, takozvanog crnog leda na putevima.

Zato je, kako se navodi, spremnost kompletnog Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda podignuta.

JVP "Beogradvode" se od danas nalazi u prvom stepenu spremnosti, a svi učesnici zimske službe rade pojačano u trećem stepenu.

Iz Gradskog štaba apeluju na građane da koriste zimsku opremu za vozila i vožnju prilagode vremenskim uslovima zbog pojave leda na putu.

Građani se za informacije mogu obratiti "Beokom servisu" na brojeve 0800-11-00-11 za pozive iz fiksne telefonije Telekoma ili 011 3090 007 za ostale fiksne telefonske mreže i mobilne operatere.

RHMZ: Zapadna Morava na upozoravajućem nivou

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će u četvrtak i petak vodostaji gornjeg toka Zapadne Morave prevazići upozoravajuće nivoe, zbog obilnih
padavina.

Kako se navodi u hidrometeorološkom upozorenju na sajtu RHMZ, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaji će u četvtak i petak previzići upozoravajuće nivoe, dok će gornji tok Južne Morave dostići taj nivo.

Na Kolubari, Tamnavi, Ljigu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogućnošću dostizanja granice vanredne odbrane od poplava.

Na Mlavi, Peku i Timoku najavljen je prelazak granice redovne odbrane.

RHMZ je upozorio i da se u brdsko-planinskim predelima očekuje oko 30 centimetara snega, a zbog pojačanog severnog i severoistočnog vetra i pojava vejavica i snežnih nanosa.

Zavod je saopštio i da se očekuju obilne padavine koje će na zapadu i jugozapadu Srbije, u Sremu, Šumadiji i na području Beograda biti više od 60 milimetara za 24 sata.

Opasnost od poplava u Ljigu

Foto: Freeimages.com
U sanaciju korita reke Ljig do sada je uloženo 30 od predviđenih 70 miliona dinara, izjavio je danas predsednik ljiške opštine Dragan Lazarević i izrazio bojazan da se ne ponovi scenario iz maja 2014. godine.

Prema njegovim rečima, veća kiša mogla bi naneti velika oštećenja na rečnom koritu, imajući u vidu da je RHMZ objavio crveni meteoalarm.

"Voda se mora usmeriti dalje od naseljenog mesta Ljig, ukoliko bude obilnih padavina i poplava", kazao je on danas Tanjugu pozvavši na solidarnost građana i ukazujući na potrebu preduzimanja mera lične i zaštite svoje imovine.

On je podsetio da je zbog prošlogodišnjih bujica bilo velikih problema u vodosnabdevanju, jer je magistralni cevovod koji na 16 mesta prelazi reku Ljig bio prekinut.

"Apelujemo na građane da naprave zalihe vode, jer u slučaju obilnih padavina može doći do zamućenja ili potpunog nestanka", rekao je Lazarević.

On je dodao da su sve službe u pripravnosti - Crveni krst, JKP "Šumadija" , JKP "Komunalac", policija, Dom zdravlja, a preventivno je napunjeno više desetina džakova sa peskom.

Crveno upozorenje za delove Hrvatske i BiH

Evropski Meteoalarm za sutra je izdao crveno upozorenje za delove Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenose lokalni mediji.

Crveno upozorenje, koje znači da je vreme izuzetno opasno i da su moguće velike štete i nezgode s opasnošću po život, izdato je za celu obalu Jadrana, uključujući Istru i unutrašnjost Dalmacije.

Narandžasto upozorenje, znak za opasno vreme, odnosi se na područje Like, dok je za ostatak Hrvatske izdato žuto upozorenje.

Na području Gospića moguće je stvaranje novog snežnog pokrivača većeg od 25 centimetara, sneg je moguć i na području Knina, Osijeka i Karlovca, dok u Rijeci postoji opasnost od jake i olujne bure uz orkanske udare, posebno podno Velebita.

U Republiku Srpsku i Federaciju BiH danas, prema najavi meteorologa, stiže naoblačenje sa zapada koje će usloviti pad temperature, kišu, na planinama i sneg.

Evropski Meteoalarm za sutra je objavio crveni alarm za područje istočne Hercegovine i žuti za ostatak BiH, dok prognoze FHMZ nagoveštavaju najobilnije padavine upravo u istočnoj Hercegovini.

Očekuju se jaki udari vetra u većem delu BiH, osim u istočnim područjima, a moguć je i umeren porast vodostaja Vrbasa i Bosne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: