"Zapadni Balkan ostaje u fokusu EU"

Evropska unija počinje temeljno preispitivanje dosadašnje politike prema svojim susedima na istoku i jugu, ali ove promene neće se odraziti na zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

13:38

Default images
Foto: Tanjug/AP

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom istakla da zapadni Balkan ostaje u fokusu spoljne politike EU.

Mogerini je podsetila da je od stupanja na dužnost dvaput posetila Bosnu i Hercegovinu i da je nedavno obnovljen dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Han je naveo da EU veoma pažljivo prati političku krizu u Makedoniji i da su evropske institucije spremne da pomognu da se ona reši u skladu sa demokratskim principima i vladavinom prava.

Prema rečima Mogerini, "došlo je do drastičnih promena u istočnom i južnom komšiluku" EU i stoga je "potrebna nova politika koja će to uvažiti".

Mogerini i Han su rekli da će od danas početi konsultacije sa zemljama u okruženju EU, ali i unutar evropskih institucija, kako bi formulisali nove principe politike, koji nisu menjani od "arapskog proleća" 2011. godine.

"Pre svega želimo da čujemo šta naši partneri imaju da nam kažu, a zatim će uslediti otvorena diskusija", kazala je visoka predstavnica, najavljujući da će o novoj politici biti reči i na neformalnom sastanku šefova EU u Rigi, koji je planiran za predstojeći vikend.

Ocrtavajući novu politiku prema susedima EU, u koje spadaju arapske zemlje južnog Mediterana, kao i Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Belorusija i Azerbejdžan na istočnom obodu Unije, komesar Han je rekao da će biti zasnovana na punom uvažavanju svake zemlje da sama bira svoj put.

"Neki žele bliže odnose sa nama, a neke hoće nešto drugo", ukazao je Han, navodeći da će biti preispitana i politika podnošenja detaljnih godišnjih izveštaja o napretku svake od pomenutih zemalja.

"Nema potrebe da pratimo sve oblasti, jer ima zemalja koje ne interesuju naši standardi", rekao je komesar.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Mogerini je rekla da nova politika mora da uvaži ne samo evropske susede, nego i "susede suseda" i da je EU spremna na dijalog i saradnju sa Rusijom, ali da će nastaviti da traži puno poštovanje međunarodnog prava.

"Nadamo se da će Rusija promeniti ponašanje, što bi trebalo da počne punim sprovođenjem sporazuma iz Minska", izjavila je ona, ističući da je EU spremna na nove sankcije Rusiji, ukoliko se nastave napadi proruskih snaga na ukrajinsku luku Mariupolj.

Mogerini je ocenila trenutnu situaciju u Ukrajini kao "ni sasvim pozitivnu, ni sasvim negativnu", ukazujući da je stanje mirnije nego pre potpisivanja primirja, ali da posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju nisu uspeli da se uvere da je teško oružje povučeno dalje od linije fronta.

"Spremni smo da osnažimo posmatračku misiju OEBS", istakla je visoka predstavnica.

Han i Mogerini su podvukli da promene u susedskoj politici neće ugroziti osnovne principe EU, kao što su insistiranje na poštovanju osnovnih ljudskih prava i demokratije, ali da će u većoj meri uvažiti različitosti koje postoje u evropskom okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: