"EU je odavno skrenula sa kursa"

EU je skrenula sa svog kursa u poslednjih 20 godina i neophodne su korenite reforme u Briselu ako još žele Britaniju uz sebe, kaže britanski šef diplomatije.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

10:48

Default images
Foto: Beta, AP

Ministar Filip Hamond je rekao da Britanci moraju da iskoriste "poslednju priliku" da izbore reforme ur Uniji i da ponovo pregovaraju o uslovima članstva.

"Moramo da iskoristimo ovu priliku i razmrdamo Evropsku uniju na način na koji to odgovara Britaniji. Unija je skrenula s kursa negde u poslednjih 20 godina", rekao je on u obraćanju poslanicima.

Hamond je rekao da jedinu mogućnost za ostanak Britanaca u EU predstavljaju "značajne promene" u Briselu.

"Moramo da vratimo EU na pravi kolosek. Posetio sam 23 naša partnara u EU i svi imaju čvrst stav da Britanija treba da ostane, ali i razumevanje da se to može dogoditi samo uz velike promene. Postoji jasna spremnost da sa nama učestvuju u tome, posebno u našim zahtevima za većom konkurentnošću u EU. To je nešto što svi žele", rekao je Hamond.

Britanski šef diplomatije je svojevremeno rekao da Britanci "pale vatru ispod Evropske unije" održavanjem referenduma o ostanku u Uniji.

Aktuelni premijer Dejvid Kameron obećao je da će održati referendum 2017. godine, ukoliko osvoji većinu na izborima u maju ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: