SU: Podzemne vode plave podrume

Nekoliko delova Subotice suočava se sa problemom visokog nivoa podzemnih voda, a na Paliću nivo podzemne vode je toliko visok da plavi podrume i okućnice.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

15:28

Default images
Foto: B92/Arhiva

Grupa građana sa Palića napisala je peticiju gradonačelniku od kojeg traže rešavanje ovih problema.

Njihov predstavnik Milan Valent rekao je Tanjugu da je visok nivo podzemnih voda prisutan u nekoliko ulica u ekstra zoni banjskog turizma na Paliću, da im podiže i fekalne vode iz septičkih jama, pošto nemaju kanalizaciju, i ugrožava bunare, pošto nemaju ni vodovodnu mrežu.

Veliki je problem, oseti se i miris okolnih septičkih jama. Strahovito je podignut nivo vode. Ulazi u privatne kuće, rekao je Valent Tanjugu.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai kaže za Tanjug da ovaj problem nije izražen samo na Paliću, već i na Zorci, Hajdukovu, Radanovcu i ulici 51. Divizije.

Problemom se, po njegovim rečima, bavi radna grupa koju je pre deset dana oformio Štab za vanredne situacije.

Vodoprivredno preduzeće DTD Severna Bačka će pristupiti ovih dana iskopu kanala da se delimično sanira ta situacija. Ali to je samo delimično rešenje. Nažalost, tamo ima problema oko nerešenih imovinsko-pravnih pitanja, ulice nisu formirane, to su privatne parcele, verovatno su tamo objekti građeni bez građevinskih dozvola, ali bez obzira, moramo to pitanje da rešimo, rekao je Maglai.

Gradonačelnik za proleće najavljuje donošenje Odluke o formiranju kanalske mreže u nižim delovima grada, delovima grada ugroženim od visokih podzemnih voda, odnosno za odvođenje atmosferskih voda prilikom velikih padavina.

Verovatno već na sledećoj sednici Štaba za vanredne situacije, za desetak dana, izdvojićemo i određena sredstva iz tekuće budžetske rezerve da bi izveli radove kako kod velikih padavina u maju i junu ne bi imali još veće probleme, najavljuje Maglai.

Ovim povodom se oglasilo i preduzeće Park Palić, koje kao poseban problem naglašava podzemne vode i atmosferske padavine s proleća i jeseni.

U cilju rešavanja navedenih problema izrađen je idejni projekat atmosferske kanalizacije za Banju Palić.

Potrebno je u narednom periodu kompletirati tehničku dokumentaciju da bi se počelo sa pribavljanjem sredstva za realizaciju navedenog projekta. Preduslov za izgradnju atmosferske i upotrebljenje kanalizacione mreže je rešavanje imovinsko pravnih odnosa, tj eksproprijacija zemljišta u cilju formiranje ulica, na čemu preduzeće Park Palić i intenzivno radi, navedeno je u saopštenju ovog preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: