Gašenje TV signala počinje u martu

Rok za potpuni prelazak na digitalno emitovanje u Srbiji je 17. jun i tog dana će oko 40 odsto stanovništva, uglavnom u selima, ostati bez analognog signala

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

15:07

Default images
Foto: Freeimages.com

Zbog toga je važno da se oni, kao i svi koji učestvuju u tom procesu, pripreme na vreme, rečeno je na konferenciji "Digitalizacija i tržište kablovske televizije u Srbiji".

Na skupu u organizaciji Danas konferens centra, iznet je podatak da između 38 i 43 odsto građana nema prijemnike koji bi mogli da prime digitalne signale, te da su im potrebni set-top boksovi.

Jelena Jovanović iz Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije (PKS) rekla je da informacione tehnologije spadaju u važan strateški sektor u zemlji, a da digitalizacija televizije nije ništa novo i da je taj proces sproveden u zemljama regiona.

Kako je rekla, neophodno je da Srbija "prođe taj put", ali je važno da to bude dobro organizovano i u skladu sa primerima dobre prakse.

Jovanovićeva je objasnila da će sve zemlje 17. juna moći da puste svoje digitalne signale u punoj snazi, ali je važno to dočekati na najbolji mogući način.

"Važno je da sagledamo šta mi kao država možemo od tog procesa da dobijemo, građani mogu da dobiju puno, privredni subjekti mogu da dobiju puno, državna uprava takođe dosta, i hajde da vidimo koji je najbolji način da to razrešimo u naredna tri i po meseca", rekla je Jovanovićeva.

Predviđeno je šest termina za gašenje analognog signala, a kada su u pitanju zone, u Vršcu je gašenje analognih servisa predviđeno 30. marta, a u zoni Subotica-Sombor, kao i u Kikindi 27. aprila.

U zoni Čot -Venac predviđeno je gašenje analognih servisa 18. maja, na Avali 25. maja, na Rudniku, Crnom vrhu i Jagodini, kao i Tupižnici, Torniku-Ovčaru, Deli Jovanu predviđeno je gašenje tih servisa 1. juna.

Na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku, Ceru-Maljenu predviđeno je gašenje analognog signala 15. juna.

Pravilnik o tome donet je na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama na predlog Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Podaci resornog ministarstva pokazuju da je u ovom trenutku 93 odsto stanovništva Srbije pokriveno digitalnim signalom, a da će do kraja juna biti 95 odsto, dok je samo 62 odsto stanovništva pokriveno analognim signalom.

Digitalizacija se ne odnosi na one koji imaju digitalnu televiziju, satelitsku antenu i IPTV, nego na one koji televizijski program prate preko sobnih i krovnih antena, što je oko 38 stanovništva Srbije., pokazuju podaci Ministarstva.

Branislav Vuković iz kompanije Aseko Srbija podsetio je na činjenicu da je krajnji rok 17. jun, ali da će pojedini predajnici ranije prestati da emituju signal, prvi već sada u martu, a da postoji prelazni period kada će istovremeno biti i digitalnog i analognog signala.

Kako je rekao, za oko 100.000 domaćinstava planirana je dodela besplatnih set-top boksova, a ostali građani će moći da ih kupe i instaliraju kod svoje kuće.

Direktor Direkcije za informacione tehnologije i elektronske komunikacije JP "Pošta Srbije" Mihailo Jovanović rekao je da je sa nadležnima bilo razgovora o tom procesu, naročito prošle godine i da su predstavnici tog preduzeća smatrali da bi "Pošti Srbije" trebalo da se poveri posao dostave set-bokseva.

"Ministarstvo je donelo takvu odluku da dostavu poveže sa nabavkom i raspiše takav tender gde, ne da nije Pošta imala prilku da pruži tu uslugu, nego se nije tražila ni obaveza da ponuđač ima licencu za obavljanje ovih usluga", rekao je on.

Jovanović je kazao je da u Srbiji postoje 94 kablovska operatera i da su Pošte Srbije među najvećim sa oko 100.000 korisnika.

On je naveo i da oko 60 odsto domaćinstava koristi kablovsku televiziju, najviše u Beogradu, dok je u ruralnim i rubnim graničnim sredinama taj procenat mali.

Jovanović je ukazao na podatak da su prihodi Pošte u prošloj godini iznosili preko 10 milijardi dinara, što čini jedan odsto budžeta Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: