Ognjanovići uplatili 442.058 evra

Sav novac prikupljen za lečenje Tijane Ognjanović doniran je za lečenje bolesne dece, navodi se u saopštenju koje je potpisao Nebojša Ognjanović.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

11:09

Default images

Advokat Ognjanovića Zdenko Tomanović rekao je da je podnet zahtev za deblokadu drugog računa, na kojem se nalazi 100.000 evra, i zbog koga su Ognjanovići pod istragom.

On je naveo da je do sada realizovano 12 humanitarnih donacija, a da je poslednja obavljena 3. marta ove godine, kada je uplaćen iznos od 120.000 evra za lečenje Petre Cvetković.

“Međutim, primili smo još 29 poziva za pomoć i uglavnom su u pitanju hitne medicinske intervencije i oboleli koji boluju od bolesti koje brzo napreduju i koje su opasne po život, a kojima trenutno nismo u mogućnosti da pomognemo”, navodi se u saopštenju.

Ognjanović ističe i da na računu koji se vodi na njegovo ime postoje određena novčana sredstva.

“Ta sredstva sve vreme smatramo delom Tijaninog novca i koja smo oduvek nameravali da u celosti utrošimo u vidu humanitarne novčane pomoći za potrebe lečenja obolele dece. Međutim, navedena sredstva su blokirana, te nismo u mogućnosti da istima raspolažemo. S obzirom da veliki broj obolele dece koja su se molbama obratila za pomoć čeka odgovor i nada se neophodno potrebnoj pomoći, obratili smo se i nadležnom tužiocu sa molbom da dozvoli da se ta novčana sredstva odblokiraju kako bi i ona bila utrošena u vidu humanitarne novčane pomoći za potrebe lečenja obolelih”, zaključuje se u saopštenju.

Dnevni list “Politika” je danas preneo izjavu advokata Ognjanovića Zdenka Tomanovića da su Ognjanovići u poslednjih mesec dana dali 442.058 evra za lečenje bolesne dece.

Najveći iznos, od 186.366 evra, uplaćen je nemačkoj bolnici za lečenje 17-godišnje Kristine Denčić iz sela Pertare kod Leskovca, koja boluje od Hočkinovog limfoma.

Iznos od 120.000 evra juče je uplaćen i na račun bolnice u Đenovi za lečenje trogodišnje Petre Cvetković koja boluje od neuroblastoma, i koja je već imala tri operacije u inostranstvu.

“Bolest je Petri dijagnostikovana u novembru prošle godine, a pošto je tumor uznapredovao, u Srbiji joj se ne može pomoći, pa su nam lekari preporučili bolnicu u Đenovi, specijalizovanu za ovu vrstu oboljenja“, kaže za “Politiku” Jelena Cvetković, Petrina majka.

Lečenje u italijanskoj bolnici prema prognozama lekara trebalo bi da traje između šest meseci i godinu dana.

Pomenutih 442.000 evra deo je humanitarnog novca (više od 2,6 miliona evra), koji je cela Srbija u proleće 2013. godine skupljala da bi ćerka Ognjanovića Tijana otišla na transplantaciju srca u Ameriku, koju nije dočekala.

Nakon ostavinske rasprave u decembru 2013. godine Ognjanovići su postali naslednici humanitarnog novca i tada su obećali da će sav novac dati u humanitarne svrhe, ali to nisu učinili sa pomenutih gotovo pola miliona evra više od godinu dana.

Branilac Ognjanovića Zdenko Tomanović kaže da je juče podnet zahtev Višem javnom tužilaštvu za deblokadu računa na kojem je 100.000 dolara, kako bi i taj novac mogao da se da obolelim mališanima.

Protiv Tijaninih roditelja Više javno tužilaštvo pokrenulo je 30. decembra 2014. godine istragu zbog sumnje u malverzacije sa humanitarnim novcem.

Jelena i Nebojša Ognjanović se terete da su deo sredstava prikupljenih za lečenje njihove ćerke Tijane, u iznosu od 100.000 dolara i 7.400 evra zadržali za sebe.

Novac za koji Ognjanovići traže deblokadu, kako kaže izvor “Politike” blizak istrazi, jeste onaj zbog kojeg su osumnjičeni za malverzacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: