SDS: Mere Vlade samo odlažu bankrot

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić izjavio je da mere štednje koje vlada promoviše kao reformu samo odlažu bankrot Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

15:25

Default images

Đurišić je u Kragujevcu, na stranačkoj konferenciji za novinare, ocenio da glavni cilj Vlade Srbije treba da bude povećanje stranih investicija, koje su, kako je rekao, za tri godine aktuelne vlade, na rekordno niskom nivou.

Naglašavajući da bez stranih investicije nema privrednog rasta, a bez kojeg nema ni ekonomskog oporavka, Đurišić je izneo stav SDS o meram koje bi vlada trebalo da preduzme.

"SDS smatra da postoji čitav niz mera koje vlada treba da uradi, od ukidanja parafiskalnih nameta, smanjenja broja agencija i državnih tela koje se bave stimulisanjem i promovisanjem Srbije i njene privrede, do jačanja institucija, pre svega sudstva, jer bez nezavisnog sudstva nema ni stranih invesitcija", rekao je on.

Đurišić je dodao da strani investitori gledaju na koji način će njihov interes biti zaštićen.

Prema njegovim rečima i Narodna banka treba aktivnije da se uključi u podsticaj razvoja.

"Postoje velike količine dinarskih sredstava koje Narodna banka ima, pošto je kupovala dinare na tržištu braneći kurs, i smatramo da postoji velika mogućnost da se otvori veliko kreditno tržište u dinarskim kreditima, koji mogu da budu znatno jeftiniji nego što su to danas, a to bi podstaklo nov investicioni ciklus", smatra đuršić.

Portparol stranke Kontantin Samofalov rekao je da SDS traži od vlade da se odblokiraju sredstva za, kako je naglasio, velike dogovorene projekte.

"Postoje dogovoreni projekti za koje su obezbeđena sredstva za naučnu, obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu i to su veliki projekti. Međutim, oni se ne koriste i mi insistiramo kod vlade da poradi na tome da se ova sredstva odblokiraju", rekao je Samofalov i podsetio da je SDS konsturtivna opozicija.

Đurišić i Samofalom su najavili da će u Kragujevcu i Rači razgovarati sa predstavnicima lokalnih odbora i građanima.

Oni su naveli da će SDS u narednih mesec i po dana imati u više od 40 opštinskih i gradskih odbora izbore za stranačku organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: