"Istražiti ubistva Palestinaca"

Izaslanik UN pozvao Izrael da istraži ubistvo više od 1.500 palestinskih civila, među kojima su trećina deca, tokom rata u Pojasu Gaze prošlog leta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

23:59

Default images

Makarim Vibisono, bivši ambasador Indonezije, objavio je prvi izveštaj Saveta za ljudska prava UN otkako je postao specijalni izvestilac za ljudska prava na palestinskim teritorijama prošlog juna.

Državni sekretar SAD Džon Keri optužio je u ponedeljak to telo da je opsednuto optužbama protiv Izraela i da će njegova zemlja braniti Izrael protiv nastojanja da se izoluje, podseća Rojters.

Tokom 50 dana rata ubijeno je 2.256 Palestinaca, od toga 1.563 civila i 538 dece. Na izraelskoj strani je poginulo 66 vojnika i petoro civila, rekao je Vibisono.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu da bi zaustavio pojačano raketiranje iz Gaze kojom vlada islamistički Hamas.

"Oštra razlika u broju žrtava na dve strane odslikava iskrivljenu ravnotežu snaga i nesrazmernu cenu koju su podneli palestinski civili, podstiče pitanja da li se Izrael pridržavao međunarodnog prava i principa razlikovanja, proporcionalnosti i predostrožnosti", rekao je Vibisono.

Većina civilnih žrtava "nisu bili jednostavno slučajni prolaznici na ulici na pogrešnom mestu u pogrešno vreme", istakao je on dodavši:

"Većina žrtava su bile porodice ubijne u raketnim udarima na njihove sopstvene domove, obično noću."

Vibisono je žrtve intervjusao u Amanu i Kairu, a svedoke u Gazi putem video linka, jer mu Izrael nije dopustio da tamo ide.

Odvojeni izveštaj o ratnim zločinima počinjen od obe strane izdaće uskoro komisija UN za istragu.

Predsedavajući te komisije dao je ostavku prošlog meseca.

U Gazi u međuvremenu ima novih žrtava u eksplozijama mina zaostalih od rata.

Vibisono je rekao da oko 7.000 naprava trebalo da se deaktivira. Oko 100.000 ljudi je raseljeno a 450 000 nema dovod vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: