Obama: Od Natenijahua ništa novo

Američki predsednik Barak Obama izjavio da u govoru izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Kongresu SAD nije bilo ničeg novog.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

20:34

Default images

Obama je rekao da nije gledao govor Netenijahua, ali da je pročitao transkript i dodao da izraelski premijer nije ponudio "nijednu održivu alternativu" pregovorima s Iranom.

"O ključnom pitanju, koje glasi kako sprečiti Iran da nabavi nuklearno oružje, koje će ga učiniti mnogo opasnijim, premijer nije ponudio nikakve opipljive alternative", rekao je Obama.

"Mi još nemamo sporazum,ali ako budemo uspešni, činjenica jeste biće to najbolji mogući sporazum s kojim ćemo sprečiti Iran da poseduje nuklearno oružje", istakao je Obama. .

Obama je odbio da se sastane s Netanijahuom tokom njegove posete Vašingtonu i rekao je da nije gledao dok je govorio ali je video transkript. " Nisam fokusiran na takvu politiku, nisam fokusiran na pozorište", rekao je predsednik SAD.

Predsednik SAD je takođe ocenio da je Netanijahu govorio skoro isto kao kada je upozorio protiv privremenog sporazuma postignutog s Iranom, preneo je Ašosijeted pres.

Dok je on to govorio nastavljeni su razgovori između SAD i Irana u Švajcarskoj u cilju da se postigne sporazum kojom bi se ograničcila iranska nuklearna aktivnost na deceniju ili više, ali se ne bi potpuno razmontirala postrojenja koja mogu da se koriste da naprave bombu.

Izraelski premijer je ranije na zajedničkoj sednici Kongresa kritikovao pregovore s Iranom.

Netanijahua su toplo primili republikanci, a on je naglasio da sporazum ne " blokira put Irana ka bombi. On utire put Irana bombi". Zvaničnici administracije kritikovali su Netanijahuov govor navodeći da je obmanjujući i pun protivrtečnosti.

Istaknuti republikanci su s druge strane pozdravili Netanijahuov govor, preno je Vol strit Džurnal.

"Sada znate zašto predsednik Obama i kompanije nisu želeli da Bibi (Benjamin Netnjahu) govoru u Kongresu", naveo je na Tviteru istaknuti republikanac Džon Mekejn.

Vođa republikanske većine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti u kritici Obame pozvao se na Netanijahuov govor. "Previše ustupaka u pregovorima i neuspeh u suočavanju s agresijom Irana i podršsci terorizma u regionu neće ubediti vladare Irana da se promene", rekao je on.

Osim toga, Obama je apelovao na Kogres da sačeka da oceni nuklearni sporazum kada bude završen.

Iran je više puta isticao da ne teži nuklearnom oružju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: