Kirbi: RUS napravila veliku grešku

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi poručio je da je celom svetu potrebno da Rusija i SAD imaaju dobre odnose.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

14:20

Default images
Foto: Beta, arhiva

On je dodao da zbog toga što to nije tako Evopa plaća ekonomske posledice svega toga.

Komentarišući krizu u Ukrajini, Kirbi je rekao da je Rusija napravila veliku grešku kada je pripojila svog suseda i "podgrejala građanski rat u istočnom delu Ukrajine".

"Bio sam zaprepašćen ubistvom Borisa Nemcova, jer je prva reakcija iz Moskve bila da je to provokacija nekoga iz Ukrajine, a meni je vrlo teško da u to poverujem", poručio je Kirbi na panelu "Prelivanje geopolitike na ekonomiju" na Kopaonik biznis forumu 2015.

Deo problema u Ukrajini je to što ekonomske reforme nisu sprovedene na efikasan način i to što se energetska zavisnost nije pratila na odgovarajući način, naveo je Kirbi i objasnio da u SAD potrošnja energije opada i da je to zbog toga što su delom građani shvatili da moraju da smanje korišćenje prevoznih sredstava koja troše dosta energenata.

"Srbija ima potencija po pitanju očuvanja energije i nije dobro da vam sve zavisi od jednog mesta", podvukao je Kirbi.

Šef Delegacije Srbije u EU Majkl Davenport, govoreći o izgledima za rešavanje krize u Ukrajini, izjavio je da je potrebno insistirati na potpisivanju drugog sporazuma iz Minska o prekidu vatre, ali i slanju većeg broja posmatrača u okviru Misije OEBS-a.

"Drugi sporazum o prekidu vatre omogućio bi nam da dobijemo 'malo prostora da udahnemo vazduh'. Takođe, aktivnosti OEBS-a su veoma važne i slanje većeg broja posmatrača u Ukrajinu bi pomoglo da se izgradi poverenje", rekao je Davenport.

On je dodao da je potrebno da se dođe i do zajedničkog mišljenja o tome koje su radnje prihvatljive, a koje nisu kako bi se svi uhvatili u koštac sa situacijom "onakvom kakva jeste".

Prema njegovim rečima, uloga Srbije, kao predsedavajuće OEBS-a, veoma je značajna.

"Veoma je ohrabrujuće što do sada Srbija to dobro radi u smislu uspostavljanja koordinacije svih tih odnosa između Evropske unije, OEBS-a i drugih važnih aktera", smatra Davenport.

Davenport jsmatra da je i u rešavanju krize u Grčkoj potrebna "mala pauza za vazduh" kako bi svi politički akteri dobili dovoljno prostora pre nego što se nastavi rešavanje krize.

"Kada je reč o Grčkoj, očigledno je da smo svedoci već dugo jedne nesigurnosti koja tamo vlada između Evrope i ostatka Evrozone, ali mislim da sada imamo osnovu za izlazak iz te krize i osnovu za održavanje te politike koju vodimo, a koja će pomoći u tom smislu", rekao je Davenport.

Osvrnuvši se i na pretnje koje u pojedinim delovima Afrike i Bliskog istoka izaziva delovanje Islamske države Davenport je konstatovao da je u tim područjima situacija teška i opasna, kao i da smo svedoci rastuće osvešćenosti društva koliko mogu da budu ozbiljne posledice dalje radikalizacije tog stanja.

"Postoje i oni koji u okviru naših društava pomažu toj radikalizaciji, a to je opasnost za sve nas i veoma je dobro što je Srbija to sve ozibljno shvatila i uzela u razmatranje", istakao je Davenport.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm podvukao je da su odnosi između EU i Rusije od centralnog značaja.

"Na sve utiču odnosi između EU i Rusije i zato je ova kriza jako loša za nas i ti odnosi se veoma pogoršavaju posle ove krize. EU, Francuska i Nemačka daju sve od sebe da se situacija u Ukrajini poboljša", rekao je Vilhelm.

On je istakao da je neophodno da se dijalog nastavi i da je to jedini način da se kriza prevaziđe.

"Mi smo spremni da podenesemo i ekonomske posledice sancija, ali ovo je političko pitanje", zaključio je Vilhelm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: