Boko haram kao ID snima pogubljenja

Nigerijska ekstremistička grupa Boko haram objavila je video-snimak u kojem je prikazano odsecanje glava dvojice muškaraca.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

11:03

Default images
Foto: Beta/AP

To je prvi put da ta grupa objavljuje snimak pogubljenja, po čemu su dosad bili poznati džihadisti Islamske države.

U snimku se prikazuju militanti Boko harama kako stoje iza dvojice muškaraca koji kleče, dok su im ruke vezane iza leđa, a jedan militant sa nožem se nadvija nad zarobljenike, preneo je Rojters.

Militanti zatim primoravaju jednog od talaca da u kameru kaže da su ih vlasti platile da špijuniraju Boko haram, nakon čega sledi scena u kojoj su prikazana obezglavljena tela zarobljenika.

Rojters navodi da nije moguće utvrditi autentičnost snimka niti datum kad je on snimljen.

Taj video-snimak će povećati strepnje od toga da Boko haram, islamistička grupa koja se razvila iz verskog pokreta sa severoistoka Nigerije, proširuje opseg svog delovanja i da traži inspiraciju u delovanju drugih militantnih grupa uključujući Islamsku državu i Al Kaidu.

Način na koji je snimljen video, prikazivanje militanata obučenih u crno, kao i to što se ne prikazuje sam čin odsecanja glave, nego kadar posle toga, veoma podsećaju na snimke Islamske države, koja je dosad zauzela velike delove Iraka i Sirije i ubila više stranih talaca, ističe Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: