KG: Pet godina zatvora za trafiking

Viši sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio Ratomira Jovanovića i Rosu Savić iz Vrnjačke Banje na po pet godina zatvora za krivično delo trgovine ljudima.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

10:33

Default images

Kako se navodi u saopštenju NVO Atina, koja je specijalizovana za pružanje podrške žrtvama trgovine ljudima, Jovanović i Savićeva su, prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Kragujevcu, vrbovali 19-godišnjeg državljanina Srbije, doveli ga u zabludu, zloupotrebili njegovo poverenje i prisilili ga na vršenje krivičnih dela.

"Oštećeni se javio na oglas za branje grožđa u Švajcarskoj, međutim odveden je u Italiju gde su mu oduzeta dokumenta. Uz pretnju i primenu sile morao je da za svoje 'poslodavce' obavlja razne kriminalne radnje, od sitnih ili krupnih krađa do obijanja stanova", navodi se u saopštenju NVO Atina.

Kako je objašnjeno u prvostepenom postupku koji je vođen za to krivično delo, trafikerima koji su bili u bekstvu, je suđeno u odsustvu.

U tom postupku osuđeni su na po osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje.

Trafikeri su u februaru 2013. uhapšeni u Italiji u saradnji sa beogradskom kancelarijom Interpola, na osnovu poternica koje su raspisane za njima još u junu 2012.

Presuda Jovanoviću i Savić su značajne jer će pomoći rasvetljavanju sličnih slučajeva u kojima su žrtve trgovine ljudima prinuđene da u situaciji trgovine ljudima čine krivična dela, istakla je NVO Atina.

"Ovaj oblik trgovine ljudima postao je jedan od najzastupljenijih, pored seksualne i radne eksploatacije. Neophodno je stvoriti bolje uslove za pravnu zaštitu žrtava trgovine ljudima u Srbiji. Iako zakon predviđa i drugačija rešenja, u praksi se žrtve saslušavaju u prisustvu okrivljenih, primorane su da se uvek iznova direktno suočavaju sa trgovcima i da iznova i iznova svedoče", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sudski procesi traju dugo i to je još jedan od razloga koji ih dodatno obesmišljava.

"Često je slučaj da optuženi za ovo krivično delo prete žrtvama i zastrašuju ih čak i u samoj sudnici, a da adekvatna reakcija nadležnih organa izostaje. Neadekvatnom zaštitom prava oštećenih, sekundarnom viktimizacijom i stigmatizacijom, stavlja se dodatan teret na žrtvu koja je pretpela strahote i njen oporavak", zaključuje se u saopštenju NVO Atina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: