Gašić: Neće biti smanjenja plata

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da u maju neće biti smanjenja plata zaposlenih u tom ministarstvu i Vojsci Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

17:20

Default images
Foto: Tanjug

On je u pauzi sastanka sa predstavnicima više vojnih sindikata rekao novinarima da "niko u ni u jednom trenutku nije o tome razmišljao, a komoli to izgovorio, a što se pojavilo u jednom pamfletu".

Gašić je precizirao da je sastanak sazvan pošto su tokom prepodneva, ispred zgrade Ministarstva odbrane, predstavnici Granskog sindikata uprave pravosuđa, odbrane i policije "Nezavisnost" delili letke sa najavama o navodnom smanjenju plata.

On je, objašnjavajuć zašto je sastanak brzo organizovan rekao i da "smo prosto osetili potrebu da pozovemo sve sindikate da istog trenutka reagujemo i da zaustavimo neistine koje se iznose".

Prema njegovim rečima, cilj sastanka, na kome učestvuje i nacelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, je i da se ne unosi nemir među pripadnika Vojske Srbije "jer niko nije razmiljšao o nikakvom smanjenju plata u maju".

Ministar odbrane je istakao i da su i on i Diković prosto želeli da rašciste sa predstavnicma sindikata sve o tome što je napisano u tom letku.

Gašić je rekao da je na sastanku razgovarano i o nedavnom saopštenju Sindikata Vojske Srbije - ASNS koje ima "konotaciju jednog političkog masnifesta".

On je rekao i da je tu glavno pitanje da li je član sindikata u vojsci sindikalaca ili oficir, kao i da se postavlja pitanje da li je sveštenik u vojsci sveštenik ili oficir.

"Moramo da rasčistimo to pitanje pogotovo kada smo doneli novi Zakon o vojsci... a donećemo i novo pravilo službe u koje ćemo uključiti i njih", rekao je Gašić.

On je naveo i da je tema sastanka bilo i nedavno saopštenje tog sindikata o platama u Vojsci Srbije posle konferencije za novinare premijera Aeksandra Vučića.

"Premijer je apsolutno to uradio po knjigovodstvenom izveštaju dobijenom od Ministarstva odbrane", rekao je Gašić dodavsi da je premijer bio apsolutno u pravu sa ciframa koje je izneo.

Prema njegovim rečima, neophodno je rašcistiti da u Vojsci Srbije primanja nisu samo plata već i druge prinadležnosti poput teških uslova rada...

Zamenik predsednika Vojnog sindikat Srbije Novica Antić rekao je da povod za sastanak nije dobar ali da se nada da će u dogovoru sa rukovodstvom ministarstva i Generalštabom doći do rešenja svih problema.

"Problemi koje imamo nisu za javnost jer je to u interesu i sistema odbrane i Vojske ali je dobro što smo se sreli", rekao je Antić dodavši da je cilj tog reprezentativnog sidnikata potpisivanja kolektivnog ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: