"Srbija i Bugarska dobri susedi"

Ambasador Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov priredio je večeras prijem povodom Nacionalnog praznika te zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

23:49

Default images

Dimitrov je tom prilikom izrazio uverenje da će Srbija i Bugarska biti od koristi jedna drugoj, ali i da mogu biti primer dobrosusedskih odnosa.

"Odnosi Bugarske i Srbije su u poslednje vreme na veoma dobrom nivou i nadam se da će 2015. biti godina intenzivnih veza u svim oblastima", rekao je on u izjavi Tanjugu.

U tom kontekstu, ambasador Dimitrov je ukazao da Bugarska podržava našu zemlju u evropskim integracijama.

"Siguran sam da ćemo biti od uzajamne koristi jedni drugima, ali i da možemo biti primer za dobrosusedske odnose", istakao je on.

Dimitrov je najavio da će bugarski predsednik Rosen Plevnelijev za 10 dana doputovati u zvaničnu posetu našoj zemlji, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ambasador Dimitrov je podsetio da je prošle godine obeleženo 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bugarske i Srbije.

"Pripremili smo i jednu izložbu na tu temu", rekao je on.

Obnavljanje državnosti Bugarske, o čemu je na današnji dan 1878. godine potpisan preliminarni sporazum, promenilo je sliku na Balkanu, a značilo je i obnavljanje njenih veza sa susedima, ukazao je Dimitrov.

On je naveo da je Bugarska, odmah nakon obnavljanja svoje državnosti, uspostavila odnose sa tri zemlje - Osmanskim carstvom, Srbijom i Rumunijom.

Bugari slave kao nacionalni praznik 3. mart, kada je 1878. godine postignut Sanstefanski mirovni sporazum po završetku rusko-turskog rata.

Prijemu u Ambasadi Bugarske prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, međunarodnih misija u Beogradu, političkog, kulturnog i javnog života Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: