Janjić: Zakoni nisu od boga dati

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je u Gračanici da zaklanjanje iza postojećih zakona obesmišljava dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

18:15

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

Osim toga, on je ocenio i da će biti promene određenih zakona i Ustava.

"Postojeći zakoni nisu od boga dati, oni služe da se regulišu procesi, treba biti svestan da će biti promena zakona i Ustava i da je tu vrlo važno dogovorno ponašanje političkih elita", rekao je Janjić u Gračanici.

Prema njegovoj oceni, pitanje Zajednice srpskih opština direktno je povezano sa procesom normalizacije u delu koji se tiče severa Kosova i opstanka ili gašenja institucija u sistemu Srbije, odnosno paralelnih institucija.

To je, dodao je Janjić, važan korak koji predstoji.

Janjić je ocenio da je generalni trend u pregovorima Beograda i Prištine dobar, ali da to još nije garantovan uspeh, jer su sporazumi uvek okvirni i opšti, a "ima đavola u detaljima".

Mnogo detalja treba rešavati, a oni se tiču i pitanja ZSO ili opština pretežno nastanjenim Srbima.

Janjić je istakao da je siguran da je prvi korak koji treba napraviti uslov za onaj sledeći, dok je sledeći korak puna integracija u institucije i institucionalni i zakonodavni okvir Kosova.

Zaklanjati se iza postojećih zakona u suštini znači činiti besmislenim bilo kakav dijalog, rekao je Janjić.

Na orkuglom stolu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu i Metohiji" u Gračanici su učestvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN na Kosovu i Metohiji Dženifer Braš, ambasador Norveške Jan Bratu, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, izvršni direktor Demokratije za razvoj Leon Malazogu i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: