"Putarina za poslanike-demagogija"

Poslanici opozicije ocenili su da je izjava ministarke građevinarstva i saobraćaja Zorane Mihajlović da će poslanici ubuduće plaćati putarinu "demagoška".

Izvor: Beta

Utorak, 03.03.2015.

15:45

Default images
Foto: Beta

S druge strane šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je da je to mera za ozdravljenje javnih finansija.

Zorana Mihajlović izjavila je juče da će poslanici ubuduće plaćati putarinu čime će preduzeće "Putevi Srbije" godišnje uštedeti 20 miliona dinara.

Ministarstvo je naložilo "Putevima Srbije" da od 1. marta svi državni organi moraju da plaćaju putarinu, osim policije, vatrogasaca, vojske i Hitne pomoći.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da je taj potez "krajnje demagoški" i da služi za "stvaranje dimne zavese" i da nema nikakvog efekta.

"Ovo je prvi put u parlamentarnoj istoriji Evrpe, pa makar i oko ovako sitne beznačajne stvari, da Vlada Srbije svojim dekretom ukida nešto što je osnovno pravo korišćenja za poslanike Srbije. Dakle Vlada svojim aktom ukida nešto što je Skupština sama sebi dodelila... Niko o tome ne raspravlja, to je ovde postalo potpuno normalno", kazao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Stefanović je ocenio da su to sitnice "koje služe da se narod nečim zabavlja" dok Srbija ima katastrofalne socijalne i ekonomske pokazatelje.

"Najskuplje je imati parlament. Ja mislim da nam ne treba parlament u ovakvom sjajnom režimu koji prosto ne može da veruje kako nam je dobro. Šta će im parlament? Dovoljno je da dovedu gospodina Babića, Bečića i gospođu Gojković. Njih troje da dignu ruku i izglasaju sve što treba", kazao je Stefanović.

Lider Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je odluka o plaćanju putarine "nastavak besmislene demagogije" i da "komplet garderobe koju nose ministarke u Vladi Srbije" verovatno košta oko 15 miliona dinara, koliko je najavljen da će Putevi Srbije uštedeti.

On je rekao da bi "trebalo ukinuti parlament ako je cilj da se štedi" i da je putarina trošak "za zaludne ministre i ministarke".

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je novinarima u Skupštini Srbije da su poslanici građani Srbije i da za njih važe ista pravila i zakoni koji važe za sve druge.

"Stanje u javnim finansijama koje smo zatekli, za koje nismo odgovorni je produkt neodgovnosti bivšeg režima. Mislim da su narodni poslanici ljudi koji dele sudbinu ostalih građana i, ukoliko i ostali građani Srbije kada dođu na naplatnu rampu plate putarinu, ne vidim ništa strašno i ništa loše i ništa protiv zakona što će i narodni poslanici platiti te iste obaveze", kazao je Babić.

On je kazao da je interes svih građana Srbije i interes budžeta "mnogo značajniji od pojedinačnog interesa narodnih poslanika ili bilo kojeg drugog funkcionera".

Po Babićevim rečima, izjave predstavnika opozicije su u "najmanju ruku licemerne".

"SNS će uvek interes građana Srbije staviti iznad i političkih interesa i pojedinačnih interesa narodnog poslanika, ministra ili bilo koga drugog. Ovo je mera za ozdravljenje naših javnih finansija, ne možda toliko krucijalna i velika, ali uostalom do cilja se dolazi i malim koracima", naveo je Babić.

Đorđe Milićević iz SPS rekao je da se o plaćanju putarine razgovaralo i na današnjoj sednici skupštinskog Kolegijuma.

"O tome će se razgovarati i narednih dana. Mora se naći najcelishodnije rešenje koje će omogućiti poslanicima da obavljaju funkciju za koju su izabrani, a koji, s druge strane, neće biti na teret građana Srbije. Verujemo da će za dan-dva biti nađeno rešenje", rekao je on.

"Ili ćemo svi plaćati putarine - kada kažem svi, mislim na sve nas koji jesmo u obavezi danas u Srbiji da Agenciji podnosimo izveštaj o imovini, ili će, recimo, poslanici biti oslobođeni plaćanja putarine u danu kad imaju obavezu u Skupštini Srbije, kada su sednice Skupštine ili kada su sednice odbora. Navodim samo neka od mogućih rešenja po mišljenju poslaničkog kluba SPS-a", rekao je Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: