Netanijahu: Savez SAD-Izrael je jak

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu istakao je savezništvo između njegove zemlje i SAD "jače nego ikad".

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

23:45

Default images
Foto: Beta/AP

On je naveo da je savez jak uprkos nedavnim razlikama s administracijom predsednika Baraka Obame oko mogućeg nuklearnog sporazuma s Iranom.

Na početku kontroverzne posete koje je izazvala kritike i u SAD i u Izraelu, Netanijahu je rekao Američko-izraelskom komitetu za javne poslove da su "izveštaji o smrti odnosa Izrael-SAD ne samo prevremeni, oni smo jednostavno pogrešni," preneo je Asošijeted pres.

Ključni momenat njegove posete je obraćanje Kongresu u utorak, na poziv republikanaca, bez dogovora sa Belom kućom. Kao rezultat toga Netanijahuovi već napeti odnosi s Obamom još više su se pogoršali i razmenjene su neke od najžešćih izjava do sada. Izraelski lider duboko sumnja u Obamine napore da postigne nuklearni sporazum s Iranom, plašeći se da su SAD i pregovarčki partneri te zemlje spremni da ostave Teheranu sposobnost da razvije nuklearno oružje.

Netanijahu je naglasio da će govoriti jasno pred Kongresom o pretnji koju će nuklearni Iran predstavljati za Izrael i za svet. "Dopustite mi najpre da objasnim svrhu tog govora. Namera mog govora nije da pokaže nepoštovanje prema predsedniku Obami, ni visoko postovanoj funkciji koju obavlja. Imam veliko poštovanje za oba," rekao je on, što je naišlo na ovacije više od 15.000 prisutnih pristalica Izraela. Upozorivši na blizinu Izraela i Irana, Netanijahu je rekao da je situacija njegove zemlje gora od situacije SAD.

"Američki lideri brinu o bezbednosti svoje zemlje. Izraelski lideri brinu o preživljavanju svoje zemlje", istakao je on i objasnio da Iran običava, naoružava i šalje teroriste na pet kontinenata i da su "pipci terora" doprli širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: